24 Ocak 1977’de Madrid’de “Atocha Katliamı” diye anılan 4 işçi avukatının katledilmesi nedeniyle, her 24 Ocak’ta anma düzenleniyor ve avukatların zorda olduğu ülkelere dikkat çekilmeye çalışılıyor. O gün “Tehlikedeki Avukatlar Günü” diye adlandırılıyor.

Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED) ve Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE) tarafından bu seneki “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi.

BARODAN ÇAĞRI

İstanbul Barosu da 24 Ocak'ta Taksim Galatasaray Meydanı'na çağrıda bulundu. Bu çağrıyla 24 Ocak'ta etkinlik ve bir yürüyüş düzenlenecek.

İNGİLİZ AVUKATLAR HÜKÜMETİ PROTESTO EDECEK

Bu arada, İngiltere Sosyalist Avukatlar Birliği Haldane Society, “Tehlikedeki Avukatlar Günü”nde Türkiye hükümetini protesto edecek.

Haldane Society, 2019’da yine Türkiye’nin seçilme gerekçesini Türkiye’de avukatların görevini engelleyen 78 olay saptanmasına bağlayarak, “Yüzlerce avukat görevlerini yapma sürecinde cezalara çarptırıldı, çoğunun seyahat etmesi engellendi. Türkiye’deki hükümet Birleşmiş Milletler avukatlarının çalışmaları ve savunma haklarını güvence altına alan maddelerini sistematik olarak çiğnemektedir” denildi.

1930’dan bu yana aktif yasal eylemler düzenleyen Haldane Society, üyelerine yaptığı çağrıda 24 Ocak saat 12-13.00 arasında Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği önünde protestoya katılmalarını istedi.

Türkiye 2012’de de avukatlar için en kötü ülke seçilmişti.