2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Yasasının 82. maddesi uyarınca Hakimler ve Savcıların görevden doğan veya görev sırasında işlenen suçlarından dolayı haklarında soruşturma yapılması Adalet Bakanlığı'nın iznine tabidir.

Bu durumda olanlardan birinci sınıfa ayrılanlar yine aynı kanunun 90. maddesine uyarınca Yargıtay da yargılanırlar. Ancak özel suçlar dediğimiz kişisel suçlar dediğimiz suçlarda Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 93. maddesi uyarınca yerel savcılar bu soruşturmayı yapar ve yargılamada ağır ceza mahkemesinde yapılır.

Ayrıca yine bahsettiğimiz yasanın 94. maddesi uyarınca Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren suçüstü hallerinde soruşturma savcı tarafından yapılır ve ilgili Ağır Ceza Mahkemesine dava açılır.

Şimdi bu sürece baktığımızda bir ayrım söz konusu. Hakim ve Savcılar görevden kaynaklanan yada görevleri sırasında suç işlerlerse ve birinci sınıfa ayrılmış olurlarsa Yargıtay'da yargılanırlar.

Anca bu tanıma girmeyen kişisel suçlara ve ağır ceza gerektiren suçüstü hallerde de yerel savcılık görevli teşkilatları soruşturmayı yapar ve Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanırlar.

Erzincan Cumhuriyet Savcısına yüklenen suçlara baktığımızda yasadışı silahlı bir terör örgütüne üye olmaktan ve örgütün faaliyetleri kapsamında etkinlikler yapmakla suçlanıyor. Böyle bir suçun savcının görevinden kaynaklanan bir suç olmadığı açık. Yine böyle bir suçun savcının makamında veya adliyede işlenmesi de mümkün değil.

Örgütsel suçun bir çok kişi tarafından işlenmesi ve geniş kapsamlı olduğu için yine daha önce bahsettiğim gibi makamda ve adliye işlenmesi mümkün değil. Bu suçun kişisel bir suç olduğu açık.

Savcı takibe alındığı suç üstü yakalandığı için Başsavcının 250 maddenin 3. fıkrasına göre yargılanmayacağı açıktır.

Bu nedenle Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı'nın yürütmüş olduğu soruşturma kesinlikle hukuka uygundur.

ZAMAN