Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ağır iş yükünün altından kalkılması için 6 yeni daire daha kurulmasının dahi yeterli olmayacağını söyledi. Gerçeker, "Daire kurmak köklü bir çözüm olmaz. Bugün 6 daire kurarsınız. Daha sonra yine yeni daireler kurma zorunluluğu ortaya çıkar. Belki bir Yargıtay daha kurmak gerekir." dedi. Taleplerini Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'na ilettiklerini belirten Yargıtay Başkanı, "Bu yıl sonuna kadar istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Avrupa Birliği'ne yapılan taahhüt de böyle. Ama getiremeyeceklerse o zaman elbette ki bu talebimiz devam ediyor. Vatandaş her gün sızlanıyor haklı olarak, şikâyet dilekçeleri geliyor. Bizler de rahatsız oluyoruz bu durumdan. Vatandaşa hiçbir zaman bunları mazeret olarak öne sürme hakkımız, yetkimiz yok." ifadelerini kullandı.

Gerçeker, dün Yargıtay binasına gelişinde daire sayısının artırılmasıyla ilgili soruları cevaplandırdı. Referandumdan önce Adalet Bakanlığı'na üç yazı gönderdiklerini doğrulayan Yargıtay Başkanı, köklü çözümün istinaf mahkemelerinde olduğunu, daire sayısının artırılmasını ise alternatif çözüm olarak gördüklerini ifade etti. PTT'den dava dosyalarının alınmadığına dair soruya ise, "Alamıyoruz çünkü dosya sayısı 1,5 milyonu geçti, dosyaları koyacak yerimiz yok." cevabını verdi.

Bekleyen bir milyon 600 bin dosya ve zamanaşımına uğrayan binlerce davanın çözümü için Yargıtay'ın daire sayısının artırılması gündemde. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in 25 Nisan 2008, 27 Ekim 2008 tarihleri ile referandum öncesi Adalet Bakanlığı'na gönderdiği üç ayrı yazıda Yargıtay'daki iş yükünden dert yanarak, yeni daire kurulmasını istediği kaydedildi. Artan iş yükünün dosyaların incelenmesi ve karara bağlanması sürecini uzattığını belirten Gerçeker, yazısında "Çok sayıda davanın zamanaşımı sebebiyle düşmesine, hakkın tesliminin gecikmesine neden olmakta ve sonuç olarak adil yargılanma hakkını engellemektedir." dedi. Gerçeker'e dün iş yüküyle ilgili daha önce Adalet Bakanlığı'na gönderdiği talepleri soruldu. İstinaf mahkemelerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Gerçeker, "Yoksa iş yükü artarak devam edecek, önüne geçilemeyecek. Şu an başka çare yok." dedi. İstinaf mahkemeleri kurulmayacaksa daire sayısının artırılmasını alternatif çözüm olarak gördüklerini anlatan Gerçeker, "Geçmişte de bu yapıldı. Daire sayısı arta arta 32 daireye yükseldi. Üye sayısı 250'ye yükseldi. Dünyanın hiçbir yerinde de bu kadar geniş kapsamlı yüksek mahkeme de yok aslında." dedi.

PTT'den dava dosyalarının alınmadığına dair soruya Gerçeker, "Alamıyoruz çünkü dosya sayısı 1,5 milyonu geçti, dosyaları koyacak yerimiz yok. Gerçekten bugün çok zor durumdayız. Yargıtay dosyaları alamıyor, koyacak yerimiz yok. Yargıtay Başsavcılığı'ndan gelen dosyaları daireler alamıyor. Geçici yerler bulduk dosyalar için. Bugün bazı dosyaların bekleme süresi 2 yıl, 3 yıl, 4 yılı bulan daireler var. Bu, artık insan gücünün çok üstünde olan bir şey. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. İkişer, üçer heyet halinde çalışıyorlar, bu dosyaları bitirebilmek için. Bu fedakarca çalışmaya karşılık ancak bu kadar yapılabiliyor. Bizim elimizden bunun ötesinde başka bir şey gelmiyor." diye konuştu. Yargıtay Başkanı, istinaf mahkemeleri, ombudsmanlık, arabuluculuk müessesesi, uzlaşma, tahkim, hakim gibi Avrupa'da da uygulanan alternatif uyuşmazlık çözüm müesseselerinin faaliyete geçirilmesi gerektiğini vurguladı. ZAMAN