Özeren AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet sitelerine saldırı düzenleyen bu grubun, zombi bilgisayarlar üzerinden faaliyet gösterdiğini anlattı.

Zombi bilgisayarların, başka bir bilgisayara bağlı modem veya internet bağlantı şifresi sayesinde IP adresiyle oluşturulduğunu belirten Özeren, "Bilgisayarından bu işlemin yapıldığından haberdar olmayanlar olabilir. Vatandaşlarımız modem şifrelerini mutlaka kullansınlar. Bilgisayarlarındaki antivirüs yazılımları güncel tutsunlar. Kişisel veya kurumsal bilgisayarlarda koruma programı ve güvenlik duvarları, yüksek seviyede tutulsun" diye konuştu.

Uluslararası Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesine imza atan ülkelerin bu konuda işbirliğine gidip, illegal faaliyetlere katılan IP adreslerini tespit ettiklerini ve cezai işlem uyguladıklarını ifade eden Özeren, "Asıl suçu işleyen başkalarının bilgisayarını zombi haline dönüştürdüğü için ceza almıyor. Burada en önemli konu modemlere, ADSL bağlantısına şifre koymak. Komşuları veya arkadaşlarıyla bile şifrelerini paylaşmasınlar. Aksi takdirde bilgisayarı suça bulaşan kişi suçludur, suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır" uyarısında bulundu.

Anonymous'un, dünyanın her tarafından toplanan hacker'ların oluşturduğu bir grup olduğunu belirten Özeren, "Yaptıkları şey, tabiri caizse üç şeritlik bir yola, bir anda 10 şeritlik araç trafiği yönlendirmek. Sitelere zarar vermiyor ama yaptıkları bilgi güvenliğini tehdit ettiği için yine de suç. Hacker, bilgisayarın başına oturuyor. Daha önceden ele geçirdiği bilgisayar IP'lerine bakıp, hangisi açıksa onun üzerinden saldırıyı yapıyor. Geçen sefer TİB'e saldırı düzenlendi. Saldırı yapılacağı duyurusunun üzerine, saldırı olacak mı olmayacak mı merakıyla o sitelere girme çabası da internette yoğunluk yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Masumiyet Karinesi

Masumiyet karinesine göre "Suçluluğu ispat edilene kadar herkes suçsuzdur"... Peki bu durumda Serhat Özeren'in "Bilgisayarı suça bulaşan kişi suçludur, suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır" açıklaması evrensel adalete ve hukuka uygun mudur?



Cnn Türk