Volkan YANARDAĞ

Yaklaşık 6 bin kişi geçen sürede mahkemeye başvurdu, 4 bin başvuru uygun bulunarak işleme alındı. Aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından Anayasa Mahkemesi ile HSYK, Yargıtay ve Danıştay, bireysel başvuru sisitemini ortak bir projede analiz etti. “Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Projesi” adını taşıyan çalışma, Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edildi. Proje ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmasını sağlayan düzenlemelerin bilinirliği ve bu yeni sistemden beklentileri ölçme amaçlandı. Araştırma sonucunda ise şu sonuçlara ulaşıldı.

- Katılımcıların yarıdan fazlası bireysel başvuruların mahkemelerin iş yükünde bir etkisi olmayacağı konusunda ve yargı kurumlarındaki insan hakları hassasiyetini arttıracağı yönünde hemfikir görünüyor.

-  Bireysel başvuru neticesinde Anayasa Mahkemesi ile Temyiz Mahkemesi kararları arasındaki uyumsuzluklarda Anayasa Mahkemesi kararına uyma konusunda tereddüt edeceğini belirten hakimlerin sayısında yaşanan artış dikkat çekti.