Eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, yargı alanında yaşanan tartışmayla ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. "Bizim yargının içinde millet yoktur." diyen Sungurlu, hiçbir hakim ve savcının "Ben bu kararı verirken millete karşı sorumluluğum nedir?" diye düşünmediğini savundu. Sungurlu, "Kendi vicdanında varsa var, yoksa sistemde ona bir sorumluluk yok. O tamamen HSYK'yı bilir." diye konuştu.

TRT'de yayınlanan 'Herkes İçin Adalet' programına katılan eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, son günlerde tartışılan HSYK'nın yapısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hakimlerin halkla irtibatının kesildiğine değinen Sungurlu, gelinen noktada Türk yargısının içinde milletin olmadığını söyledi. Eski Bakan, şunları kaydetti: "22 yaşında bir genci hakim yapıyoruz. Sonra onun bu milletle hiçbir irtibatı olmuyor. Terfileri, her şeyi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun içinde. (Hakim) karar verirken 'Yargıtay benim dosyamı onaylayacak' diyor. 'Müfettiş gelirse dosyam HSYK'ya gidecek' diyor. Hiçbir hakim ve savcı 'Ben bu kararı verirken, millete karşı sorumluluğum nedir?' diye düşünmüyor."

Oltan Sungurlu, yapılmak istenen yargı reformuna da değindi. Hem iktidarın hem de muhalefetin sorunlarını yargının sırtına dayadığını ileri süren Sungurlu, bu şartlar altında anayasa ve kanun değişiklikleriyle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanamayacağını söyledi. Sungurlu, "Burada bir yangın var. Bütün toplumu rahatsız ediyor. Yargının, adliyenin bu kadar yüke dayanması mümkün değil. Yok mu yargının suçu? Yok mu yüksek mahkemenin suçu? Yok mu HSYK'nın suçu? Siyasetin yargının sırtına bineceğini söylemiştim. (Hazırladığı Şemdinli iddianamesi sebebiyle meslekten ihraç edilen eski Van Savcısı Ferhat) Sarıkaya hadisesi var. Türkiye'de bu olaya vicdanı sızlamayan kimse var mıdır? Bu iddianame basına intikal eder etmez bu konuda herkes konuştu. Bütün toplumun vicdanı kanamıştır. Hepimizin suçu var." ifadelerini kullandı.

Yargıya en büyük baskı, kendi içindendir


Sungurlu, yargı üzerindeki en büyük baskının yine yargı içinden geldiğini de vurguladı. 28 Şubat sürecinde Yargıtay üyelerinin Genelkurmay'da katıldığı programı hatırlatan Sungurlu, şöyle devam etti: "Yarın öbür gün önlerine gelecek dava için peşinen hepsi Silahlı Kuvvetler'in aşağı yukarı işareti ile taraf olmuşlardır. Olacak bir şey değil. Böyle bir bürokrasimiz var. Cumhuriyet'i kuran bürokrasimiz hiç değişmemek istiyor. Yargı üzerindeki en büyük baskı yargının içinden gelir. Yüksek mahkeme üyelerinin Allah'tan başka hiç kimseye hesap vermek zorunluluğu yok. Bu yüksek hakimler, adalet bakanından niye korkar?"


Zaman