ANKARA - Taslakta, “işletmelerin paket ve tarife değişikliğinde abonelerden konuşma süresinin dışında ücret alamayacakları, işletmelerin talep edilmesi durumunda görme engellilere brail alfabesiyle fatura gönderilmesinin zorunlu olması” gibi düzenlemeler yer alıyor. 

BTK Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağını, internet sitesinde görüşe açtı. İlgililerin, 4 Nisan tarihine kadar görüşlerini göndermesinin ardından kurum, taslağa son şeklini verecek. 

Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 15 maddesinde değişiklik öngören taslakta, tanımlar arasına eklenen “Kıst Ücreti”ne ilişkin düzenleme dikkati çekiyor. “Elektronik haberleşme hizmetinin sunumunun öngörüldüğü süreden daha kısa süreli kullanımı halinde; hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika, veri, vb. ile orantılı olarak hesaplanan tahakkuka esas ücreti” olarak tanımlanan “Kıst Ücreti”, işletmecilerin sunduğu hizmetlerde esas alınacak. 

Kıst ücreti uygulamasıyla işletmelerin “ayda 1000 dakika 50 lira vs” tarzı kampanyalarda, ay bitmeden başka bir tarifeye geçen aboneden, 1 aylık ücret alınamayacak, sadece kullanılan süre faturalandırılacak. 

Taslak, işletmelerin görme engelli vatandaşlara brail alfabesi veya sesli olarak fatura gönderilmesinin zorunlu hale getirilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeriyor. 

“ACİL YARDIM ÇAĞRI MERKEZLERİNE MESAJ ÜCRETSİZ” 
Mevcut yönetmelikte, “acil çağrı hizmetleri hakkında bilgilendirme ve arama ücretsiz” yapılabilirken, yeni düzenlemede acil yardım çağrı merkezlerine atılacak kısa mesajlar da ücretsiz hale getiriliyor. 

Tarife değişikliğinin aboneye bildirilmesinde süre sınırlaması da getirilen yönetmelik taslağında, tüketici hakları kısmına “abonelere sunulacak hizmet için uygulanacak tarifeler konusunda açık, detaylı ve güncel bilgilere erişebilme hakkı ile tarifelerdeki değişiklikler yürürlüğe girmeden en az 1 ay önce bilgilendirilme hakkı” maddesi ekleniyor. 

Görme engelli abonelerin faydalanabileceği şekilde fatura ve sözleşme talep etme hakkı, özürlü, yaşlı ve sosyal açıdan korunmaya muhtaç kişilerin teknolojik imkanlar dahilinde özel ihtiyaçlarına göre hizmet talep edebilmesine ilişkin düzenlemeler de taslakta yer alıyor. 

ÜCRETLENDİRME SESLİ ANONSLA DUYURULACAK 
İşletmecilerin sundukları katma değerli hizmetlerle ilgili sesli anons zorunluluğu konusunda düzenlemeler de bulunan taslakta şu ifadelere yer veriliyor: 

“Arama hizmeti şeklinde sunulan katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerinde sesli anons ile aboneye bilgilendirme yapılır. Bilgilendirme yükümlülüğü katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerine yönlendirilmiş çağrılar için de geçerlidir. Bilgilendirme kapsamında, ücretlendirmenin başlayacağı zaman, ücretlendirmenin hesaplanmasında esas alınan süre, sunulan hizmetin toplam süresi ve miktarı ile hizmetin toplam bedeli açıkça belirtilir.” 

Taslakta, bilgilendirme sonrasında tüketicinin hizmetin sunulmasını kabul etmesiyle katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri sunumu ve ücretlendirmenin başlayacağı da kaydediliyor. 

İLK ABONELİK MESAJLA BİLDİRİLECEK 
İlk aboneliklerde uygulama değişikliğine ilişkin düzenlemelere de yer verilen taslakta, “hattın kimin üzerine kayıtlı olduğu bilgisi ve mobil işletmeciler tarafından aboneye seçilen tarifenin ismi ve ücretlendirme detaylarının” kısa mesajla aboneye iletilmesi şartı da bulunuyor. Buna göre, işletmeciler ücretlendirmeyi hizmetin aboneye fiilen sunulmasıyla başlatacak, sunulmayan hizmetin aboneden bedeli istenemeyecek, ücretlendirme abonenin açık onayı olmadan başlamayacak, abonenin onaylamadığı hizmetler için ücret talep edilemeyecek. 

Taslakta, abonenin geriye dönük 3 aylık faturasının ayrıntısını talep edebilmesi, işletmelerin elektronik ortamda gönderdikleri fatura ayrıntılarından ücret alamayacaklarına ilişkin düzenlemeler de bulunuyor.(aa)