Platform adına basın açıklaması yapan avukat Abdulkadir Doğan, yargının toplumsal ihtilafların çözüm alanı olduğunu ve bu görevin yerine getirtilmesinin ancak yargının tarafsız ve bağımsız olmasıyla mümkün olacağını ifade etti. Yargının hem yasama, hem yürütme hem de kendi içinde bağımsız olmak zorunda olduğuna dikkat çeken Doğan, "Mahkemeler, diğer mahkemelere karşı, yargıçlar da diğer yargıçlara karşı bağımsızdır. Yargının şu veya bu sebeple tarafsızlığını kaybetmesi demek, toplumsal çatışmaların aracı haline gelmesi demektir.'' diye konuştu.

Erzurum savcıları ile ilgili HSYK'nın aldığı kararın hukuka uygun olmadığını vurgulayan Doğan, "Bu karar ne hukuka ne maşeri vicdana uygundur.'' ifadesini kullandı. Doğan, hukuka herkesten daha fazla hukukçuların uyması gerektiğinin altını çizdi.

Kurul, aba altından sopa gösteriyor

Diva-Sen Genel Başkan Yardımcısı Osman Temel, HSYK'nın kararını 'Hukukun üstünlüğüne saldırı' olarak nitelendirdi. Özel yetkileri ellerinden alınan Osman Şanal, Rasim Kollukçu, Mehmet Yazıcı ve Tarık Gür'ün yanında olduklarını söyleyen Temel, hukukun üstünlüğüne inandıklarına ve her türlü hukuksuzluğun karşısında yer aldıklarına vurgu yaptı. Temel, "Özel yetkili savcıların görevden alınmasını kınıyoruz. HSYK'nın özel yetkili savcılara aba altından sopa göstermesi cesur hâkim ve savcıları görev yapamaz hale getirecektir. Görevden alınan savcılarımızın yanındayız, onların destekçisiyiz. Hukukun üstünlüğüne leke düşürülmesini istemiyoruz. Hukukun üstünlüğüne yapılacak her türlü saldırıyı kınıyoruz." diye konuştu. Bugün Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'na üye 16 sivil toplum örgütü temsilcisi de HSYK'nın kararını protesto edecek.

HSYK'nın kararı siyasi ve ideolojik


HSYK'nın Erzurum savcılarının özel yetkisini kaldırmasının siyasi ve ideolojik olduğunu söyleyen Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, Türkiye'de ikinci bir Ferhat Sarıkaya olayı yaşandığına dikkat çekti. Yıldırım, "Bir soruşturma yürütülürken ve tutuklama kararından hemen sonra savcıların davadan el çektirilmesini yargıya yapılmış bir müdahale olarak kabul ediyoruz." dedi. HSYK kararının hâkimler üzerinde baskı oluşturacağını vurgulayan Yıldırım, Kurul'u eleştirdi. Vakit kaybetmeden yeni bir anayasa yapmak ve yargı reformunu hayata geçirmek gerektiğini aktaran Yıldırım, şöyle konuştu: "Soruşturmalara müdahale şekli ve zamanlaması açısından böyle bir eylem mutlaka yargıyı etkiler. Yargının üst kurumlarında bu tür müdahaleler yapılmasını siyasi karar olarak algılıyoruz. Yeni anayasa şart."

Karar, Saldıray Berk'i kurtarma planıydı

Sakarya Adalet Platformu üyeleri HSYK'yı protesto etti. Platform üyeleri Osman Şanal'ın yetkilerinin kaldırılmasını, Ergenekon soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadeye çağrılan Orgeneral Saldıray Berk'i kurtarma planı olarak değerlendirdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Kardican Mendi, her şeyin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in Ergenekon soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifade vermesi için daha önce Erzurum'a davet edilmesiyle başladığını söyledi. Berk'in bu davete icabet etmediğini hatırlatan Mendi, askerin sivil yargıyı engelleme girişiminin yeni bir şey olmadığını kaydetti.

Ülke, yargı darbesiyle karşı karşıya

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu sözcüsü Sezer Çorman, ülkenin yargı darbesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Yüksek yargının iktidarla hesaplaşmak istediğini belirten Çorman, 2461 sayılı kanuna göre görülmekte olan bir davada özel yetkili savcıların görevden alınmasının söz konusu olmadığını kaydetti. Daha önce de benzer olayların yaşandığına işaret eden sözcü Çorman, "HSYK daha önce Şemdinli davasında görev yapan Ferhat Sarıkaya'ya benzer bir uygulama yaparak, soruşturmaya engel olmuştu." dedi. ZAMAN
 


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.