Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı Bylock'un lisans sahibi olan David Keynes’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya David Keynes (Alparslan Demir) avukatı ile birlikte katıldı.

Milliyet'ten Damla Güler'in haberine göre; Duruşmada savunma yapan Keynes, cemaatten ayrılıp ABD’ye yerleştiğini ve orada Atalay Candelen ile irtibat kurduğunu söyledi. Atalay Candelen’in kimlik bilgilerini kullanarak Bylock’u kurduğunu anlatan Candelen, “Ben bunu 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra öğrendim. Hemen Devlet Denetleme Kurulu’nu aradım. MİT’e iki tane mail attım ama benimle kimse ilgilenmedi. Gazeteci Özgür Mumcu benimle ilgili bir yazı yazdığı için ona ulaşmaya çalıştım. Ulaşamayınca Gazeteci İsmail Saymaz vasıtasıyla ulaşmak için Saymaz ile irtibata geçtim. İsmail Bey haberi yapmak isteyince onunda konuştum.” dedi. 

“CEMAAT EVİNDE DERS VERDİM”

İddianamedeki mahrem imam iddialarını kabul ettiğini söyleyen Keynes, “Ben üniversiteyi kazanınca cemaat evlerinde kalmaya başladım. Orada iki öğrenciye ders veriyordum. Bu öğrenciler fen lisesine hazırlanıyordu. Ancak fen lisesini kazanamayınca astsubaylık okuluna gittiler” dedi.

“PROBLEM OLACAĞIMI DÜŞÜNÜP BENİ GÜLEN İLE GÖRÜŞTÜRDÜLER”

Daha sonra cemaatten uzaklaştığını ve 1997 yılında gazeteci Hikmet Çetinkaya ile görüşüp ona her şeyi anlattığını söyleyen David Keynes, “O da benimle ilgili bir yazı yazdı. Yazıdan sonra cemaatten bazı arkadaşlar benimle ilgilenmeye başladı. Ben bunalımlı bir dönem geçirdiğim için intihara teşebbüs ettim. Benim problem olacağımı düşünüp beni 1998 yılında Fetullah Gülen ile görüştürdüler. İstanbul’da görüştük. Olduğu yere gittim. Beni tanıştırdılar. Başka bir şey konuşulmadı. Ben çıkmak istiyorum dedim ve odadan çıktım” dedi. 

“MİT BYLOCK’U TESPİT EDİNCE ÖNEMLİ İSİMLER PROGRAMI SİLDİ”

Örgütün gizli haberleşme programı Bylock’u ilk kurulduğunda hakim, savcı ve mahrem imamların kullandığını anlatan Keynes, “Sonra MİT programı çözünce örgütte herkese kullandırmaya başladılar. Program yayılınca önemli isimler de programı silmeye başladı” dedi.

“BENİ ŞİRKETTEKİ ÇAYCI GİBİ DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ”

Mahkeme başkanının, “Bylock’un lisans sahibi siz misiniz?” sorusu üzerine ise David Keynes, “Beni şirketteki çaycı gibi düşünebilirsiniz. Lisans sahibi ben görünüyorum ama benim programdan haberim yok” dedi.

“DARBE YAPACAKLARINI KONUŞUYORLARDI”

ABD’de 2016 yılının Mayıs ayında H.Ş isimli kişinin ofisine gittiğini söyleyen Keynes, “Orada Türkiye’de darbe olacağı konuşuldu. Ben de Türkiye’de bulunan M.K’yi arayarak, ‘bunlar darbe yapacak’ dedim” dedi. Keynes’in bu ifadesi üzerine üye hakim, “Bağınızı kestiğinizi söylüyorsunuz ama her şeye hakimsiniz. Sizin yanınızda darbe yapacaklarını bile konuşuyorlar. Bunlar çok özel bilgiler. Örgütle bağınızı kestiyseniz neden size söylüyorlar” diye sordu. Keynes bu soruya, “Örgütten ayrıldım ama hala görüştüğüm arkadaşlarım vardı. Böyle konular ABD’de çok rahat konuşuluyordu zaten” dedi. 

YENİDEN İFADESİ ALINACAK

Alınan savunmanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme sanığın David Keynes’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Keynes’in savunması dışında örgüt mensuplarına dair vermek istediği ek isimler olduğundan mahkeme İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak ifadesinin alınmasını talep etti. Tanık olarak çağırılan ancak duruşmaya gelmeyen gazeteci İsmail Saymaz hakkında zorla getirilme kararı verildi.