Çağlayan Adliyedeki polis - avukat gerginliği her dakika büyüdü. Adliyedeki Gezi protestosu nedeniyle 2 avukatın gözaltına alınmasını protesto eden 47 avukat daha gözaltına alındı. Polise üst katlardan su şişesi ve çakmak atanların olduğu görüldü.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda 12.00’de toplanan avukatlar Gezi Parkı olaylarını protesto etmek istedi. Polis müdahale ederek 2 avukatı gözaltına aldı. Bunun ardından yaklaşık 100 avukat adliyedeki karakolun önünde slogan atarak oturmaya başladı.

ÇEVİK KUVVET YİNE ADLİYEYE GİRDİ

Avukatların yaklaşık bir saat boyunca oturmasının ardından Çevik Kuvvet polisi yeniden adliyeye girdi. Avukatların etrafını çeviren polis daha sonra gözaltına almaya başladı. Avukatların direnmesi üzerine polis zor kullandı.

SU ŞİŞESİ VE ÇAKMAK FIRLATTI

Olaya adliyenin üst katlarında toplanan bazı kişiler de tepki gösterdi. Bu sırada üst katlardan polise su şişeleri ve çakmakların atıldığı görüldü.

49 AVUKAT GÖZALTINDA

Adliyedeki olaylarda aralarında Ali Rıza Dizdar ile KCK davası avukatlarından Sinan Zincir, Hüseyin Boğatekin, Suat Eren’in de olduğu 49 avukat gözaltına alındı.



KELEPÇE İLE GÖZALTI

Avukat Hüseyin Boğatekin gözaltına işlemine en şiddetli direnenlerden biriydi. Boğatekin, kol ve bacaklarından tutan polisler tarafından, karga tulumba adliyeden çıkarıldı. Avukat Hüseyin Boğatekin bu sırada yine gözaltına alınmaya karşı çıktı, slogan attı. Bi ara yere düşen Boğatekin plastik kelepçeyle kelepçelenerek gözaltına alında

GÖZALTINA ALINANLAR EMNİYETTE

Gözaltına alınanlar Çevik Kuvvet otobüslerine bindirildi. Avukatların emniyet’e götürüleceği sırada dışarıda toplanan bir başka grup araçların önünü kesti. Bunun üzerine Çevik Kuvvet, müdahale ederek araçlara yol açtı. Açılan yoldan ilerleyen araçlar adliyeden ayrıldı. Grubun polise tepkisi bir süre daha devam etti. C kapısından giriş bir süreliğine kapatıldı.

KOCASAKAL BAŞSAVCIYLA GÖRÜŞTÜ

İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatların gözaltına alınmasının ardından adliyeye gelen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal yaklaşık 2 saat İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'yla görüştü. Görüşmenin ardından Kocasakal, adliye içinde bekleyen yaklaşık 200 avukata bir açıklama yaptı.

Başsavcı ve yardımcıları ile görüştüğünü belirten Ümit Kocasakal, “Gerekli şeyleri kendilerine ilettik. Zannediyorum, büyük olasılıkla arkadaşlarımız bırakılacaklar. O yüzden gerekli sonuç alınıyor. Bu süreçte yapılan tüm hareketler bize ulaştırıldı. Bunların gereği her şekilde yapılacaktır. Bundan sonra baro gereken tavrı bugün olduğu gibi gösterecektir. Ondan kimsenin kuşkusu olmasın. Şimdi arkadaşlarımızın bir şekilde serbest bırakılmasını temin etmek gerekiyor. Gerekli temaslar yapıldı. Temaslar olumludur. O yüzden sizden ricam, o zamana kadar bizim –1’deki baro odamızda bekleyin" dedi.

BAZI AVUKATLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Bunun üzerine bazı avukatlar Kocasakal’a tepki gösterdi. Avukatlar ‘Kesin serbest bırakılana kadar biz avluda bekleyeceğiz" diye konuştu. Kocasakal, gözaltıların sebebinin 2911 sayılı kanun olarak belirtildiğini söyledi. Öte yandan bazı avukatlar, adliye koridorlarında kendilerinin görüntüsünü çeken şahıslara tepki gösterdi. Zaman zaman bazı avukatlar arasında da tartışmalar yaşandı. Avukatların adliyedeki bekleyişi sürüyor.



KATILIM DAHA AZ OLDU AMA OLAY VARDI

Daha önce yapılan iki protestonun aksine katılım azdı ancak bu sefer olaylar büyüdü. Avukatlar “Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları attı. Ancak önce adliyedeki özel güvenlik görevleri avukatların etrafını sarmaya başladı. Daha sonra da Çevik Kuvvet, kalkanlarıyla adliyenin içine girdi. Çevik Kuvvet’in adliyeye girmesiyle tepkiler büyüdü. Adliyenin balkonlarında toplananlar “Polis dışarı!" sloganları atmaya başladı. Meydandaki avukatlarla polis arasında itiş kakış yaşandı. Çevik Kuvvet, kalkanlarıyla avukatları dışarı doğru itmeye başladı. Avukatlar ise polise direndi. Güvenlik görevlileri de X-Ray cihazlarının yanındaki masalarla barikat kurdu. Bunun üzerine avukatlar masalara vurarak tepki göstermeye başladı. Bunun üzerine özel güvenlik de, masaları yan yatırarak arkalarına geçti ve avukatların masaların arkasına geçmesini engelledi.

"SAVCI NEREDE" SLOGANLARI

Gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılmasını isteyen avukatlar “Polis dışarı, Savcı nerede?" diye bağırmaya başladı. Avukatların karakol önündeki bekleyişi sürüyor.
 

>> Feyzioğlu’ndan Basın Açıklaması