"Aslında parti olarak ve kişisel olarak bizim görüşümüz 5 madde dışında yepyeni bir anayasa yapılmasıdır. Biz çıtayı öyle koymuştuk ama realiteler böyle” diyen Çiçek, “Geçmişte meclise sunulan metinlere baktığımızda yeni bir anayasa talebi sadece bizim talebimiz değil. Birçok meslek örgütü ve bugün bu pakete karşı olumsuz tavır içerisinde olan siyasi partilerimizin de böyle bir talebi ve metinleri var. Dolayısıyla çıtayı böyle çıkardığınızda getirilebilecek her türlü teklif, tabiatıyla eksiktir ama bu süreçle ilgil olarak örgütlerimizden gelebilecek teklifleri de değerlendirebileceğiz. Madde sayısı biraz daha artabilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile gazete ve televizyonların yöneticilerine, bugün Siwssotel Bosphorus’ta Anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi verdi. Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Çiçek, anayasa değişikliği taslağını kamuoyunun bilgisine ve tartışmasına açtıklarını belirten Çiçek, "Çok faydalı oldu. Bu tartışmaların sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi açısından biz taslağın içeriğiyle ilgili kendilerine bilgi sunduk. Özellikle tartışılan konularla ilgili olarak şu anki Anayasa’daki durum nedir? Eğer bu taslak teklif haline gelip yasalaşırsa durum ne olacaktır? ve bunlarla ilgili olarak da AB uygulamaları nelerdir? Mukayeseli bilgiler sunma imkanımız oldu." dedi. Çiçek, kendi taslaklarının eleştriler, sorular ve katkılar sışığında tekrar değerlendirileceğini belirterek, "İstiyoruzki en iyi noktaya gelsin. Yayınları, televizyonlardaki açık oturumları, mülakatları hepsini takip ediyoruz. Bunlardan istifadeyle önümüzdeki günlerde en son şeklini verip, fazla da geciktirmeden bu konuyu TBMM’ye teklif olarak sunmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Çiçek, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’yla ilgili düzünlenelerde bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna "Henüz somut olarak bize intikal etmiş bir husus yok. Yapılan açıklamalar daha çok siyasi açıklamalar. Teklif niteliğinde değil. Halbuki bizim beklentimiz teklif niteliğindedir. Neticede ortada bir hukuki düzenleme var. Anayasa, siyasal yönü olsa bile, özü itibariyle bir hukuki düzenlemedir. Hukuki düzenlemenin, hukuk çerçevesinde, kavramlarıyla, hukuki dayanaklarıyla ortaya konup tartışmak yerine, en kolay yaptığımız şekilde siyasi zeminde tartışırsak faydası olmaz. Bir hukuki düzenleme yapılırken siyaset söylemi saygıdeğerdir o görüşleri anlamaya çalışırız ama hukuki teklifler bu metne daha fazla katkı sağlar" cevabını verdi.

DAHA TASLAK NOKTASINDAYIZ

Çiçek, değişiklik paketindeki maddelerin ayrı ayrı oynanması yolundaki eleştirilere karşı ise, "Bunlar söylenebilir. O noktaya henüz gelmedik. Daha taslak noktasındayız. Bunların hepsine bakıyoruz. Bu yetki bize ait değil TBMM’ye ait bir yetkidir. Ben buradan meclise ait yetkiyle ilgili bir şey söyleyemem" dedi.

Dokunulmazlıkların başlı başına bir düzenleme gerektirdiğinin altını çizen Çiçek "Dokunulmaz dediğiniz kişilerin de dokunulmadık yanı da kalmamıştır. Dokunulmazlık bir soruşturma ayrıcalığıdır. Bu sadece yasama organı için değil yürütme ve yargı için de vardır." dedi. Değişiklik paketiyle ilgili anayasa mahkemesine gidilmesinin yasal bir hak olduğunu söyleyen Cemil Çiçek, bu konuda kendilerinin söyleyeceği bir şey olmadığını, bunların hepsinin değerlendiren vatandaşın söyleyeceği şeyler olacağını belirtti.

MİLLET DÜĞÜMÜ ÇÖZER

Toplantı sonrası değerlendirme yapan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise şunları söyledi:

"Bu anayasa değişiklik taslağının hangi gerekçelerle ve hangi kriterlere göre hazırlandığı, neler içerdiği ve bunların hangi ihtiyaçlardan kaynaklandığıyla ilgili genel yayın yönetmenlerine gerekli bilgiler verilmiştir. Bildiğiniz gibi demokrasilerde basın dördüncü güçtür. Basının önemli bir kesimi etkilediğini ve temsil ettiğini biliyoruz. Sadece sorularına muhattap olmak yerine, tenkitlerini, temennilerini, tekliflerini de almak istediğimizi söyledik."

Türbanla ilgili değişiklik olup olmayacağı sorulan Hüseyin Çelik "Şüphesiz ki anayasamızda, Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin temel nitelikleri dışındaki aslında tüm maddelerin toplu olarak değiştirilmesi hepimizin arzusudur. Kamuoyunun beklentisidir ve bu Türkiye’de bir ihtiyaçtır. Ancak şu anda böyle bir zemin bulunmadığı için bunu kısmen değiştirilmesi yoluna gidilmiştir" diye konuştu.

Taslaktaki değişiklikler ile yargı bağımsızlığının geriye gittiği iddiasının asılsız olduğunu belirten Çelik "Adalet Bakanı özellikle bu yapılan değişikliklerle, yargı bağımsızlığının geriye gittiği iddiasının kesinlikle asılsız olduğunu, kesinlikle bu iddianın mesnetsiz olduğunu, aksine yargının daha fazla bağımsızlaştırıldığını tablolarıyla izah etti. AB ülkelerindeki örnekler gösterildi. Kesinlikle böyle birşey sözkonusu değildir. Biz yargının bağımsızlığına gerçekten çok çok önem veriyoruz. yargı hem bağımsız hem tarafsız olmalıdır” dedi.

Toplantıda uzlaşmaya varılıp varılmadığı sorulan Hüseyin Çiçek şu yanıtı verdi:

"Burada genel yayın yönetmenleri arasında oylama yapmış değiliz. Mesela sayın Birand, toptan referanduma gitmesiyle ilgili olarak Venedik Kriterleri’nin 30’ncu maddesini zikretti. ‘Bununla ilgili itirazı nasıl değerlendiriyorsunuz’dedi. Bizim cevabımız ise şudur. Burada Türkiye’nin demokratik standartlarının yükseltilmesi, birey hak ve özgürlükleri kapsamında hepsi birlikte değerlendirilmelidir. Hepsinin ortak noktası ve paydası birey hak ve özgürlükleri ve demokratik standartların yükseltilmesi amacına yönelik olduğu için bunu birlikte düşünmemiz mümkündür.

Mecliste uzlaşma arayışlarının sürdüğünü vurgulayan Hüseyin Çelik "Milletin vekilleri tarafından böyle birşey olmazsa milletin kendisi her zaman düğümü çözmüştür. Anahtar ondadır"

Gazeteci Akif Beki’nin "Uzlaşma adına demokrasiden taviz verilmesini anlayamıyorum" sözleri sorulan Hüseyin Çelik "Mesele şudur. Kış ortasında hepimiz baharı arzularız, ama eğer o anda getirmeye gücünüz yoksa sadece istemekle kalırsınız. Türkiye’nin daha çağdaş, daha sivil, daha birey hak ve özgürlüklerini ön planda tutan, bireyin devlet karşısındaki konumunu güçlendiren topyekün anayasaya ihtiyacı vardır. Bu bütün toplum tarafından dile getirilmektedir. Ama bugünkü şartlarda bunun gerçekleştirilmesi çok zor. Birşeyi büsbütün elde edemezseniz büsbütün terk etmek doğru olmaz." dedi. Taslakla ilgili hertürlü makul, meşru ve mantıklı eleştiri ve katkıya hazır olhduklarını vurgulayan Hüseyin Çelik "Mesela çocuklarla, cinsellikle ilgili soru soruldu. Bir kelime ilavesiyle bu muğlaklık ve açık olmayan husus düzeltilebilir, diye tarafımızdan kendilerine bilgi verildi" diye konuştu.

KAZA OLACAK DİYE TRAFİĞE ÇIKMAMAK OLMAZ

Muhalefetin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi halindeki erken seçimle ilgili düşünceleri sorulan Hüseyin Çelik "Biz varsayımlar ile hareket etmiyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin çok hayati bir ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Ama tabi se-sa larla, şartlı cümlelerle başladığınız zaman hiçbirşey yapmamanız lazım. Siz buradan çıkarsanız önünüz kesilebilir mi, bir olumsuzlukla karşılaşabilir misiniz? Bu bir ihtimal dahilindedir. Yani trafikte kaza olabilir diye trafiğe çıkmamak gibi insanların bir eğilimi olmaz ve olmamalıdır." dedi.

DHA/ Asım Güneş


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.