Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, 4 sayfalık dilekçesini İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine sundu.

Dilekçesinde Ülgen, müvekkili Doğan ile ilgili verilen ''yakalama emri'' kararının, savcıların başvurusu üzerine, 4 Nisan Pazar günü, mahkeme nöbetçi olmadığı halde alındığını ifade etti.

Mahkeme kararının vahim hukuki hatalar içerdiğini ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 104/2. maddesindeki açık ve emredicilik hükmüne aykırılık oluşturduğunu savunan Ülgen, mahkemenin değerlendirme yaparken, savcılık itirazını, bir tutukluluğa itiraz sonucu salıverme gibi gördüğünü, CMK'nın 105 ve 260. maddelerinin ise yanlış değerlendirildiğini iddia etti.

Avukat Ülgen, mahkemenin kararında CMK'nın 2. kısmı olan, ''olağan kanun yolları''ndan bahsetmesine rağmen 267. maddeden söz etmediğini belirterek, bu maddede ''kanunun gösterdiği hallerde'' ibaresinin yer aldığını, CMK'nın 270 ve 271. maddelerine göre mahkemenin savcılık itirazından sonra savunmanın görüşünü almadığını, bu anlayış tarzının hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 6. maddesinde yer bulan ''adil yargılanma hakkı''na aykırılık oluşturduğunu dile getirdi.

Mahkemenin kararda, ''Gereği düşünüldü'' başlığıyla başlayan bölümde, gerekçeleri açıklarken temel hukuk hataları yaptığını da ileri süren Celal Ülgen, tahliye kararlarında hakimin takdir hakkının 'sınırsız, sorumsuz ve keyfi' kullanılamayacağını belirten mahkemenin, tahliyenin kaldırılması kararında da sınırsız, sorumsuz ve keyfi davranıp davranmayacağının sorulması gerektiğini aktardı.

Mahkemenin tutuklama kararını esasa ilişkin kararla karıştırdığını ve mahkemenin kararda yazdığının aksine heyetçe verilen tutuklama kararlarının hiçbir zaman kesinleşmediğini savunan Ülgen, tahliye yönünde karar veren üye hakim Oktay Kuban'ın bir kısım medyada yargısız infaza tabi tutulmasını da mahkemenin dikkate almadığını iddia etti.

Avukat Ülgen, hakim kararını kaldıran ve müvekkili Doğan'a yakalama emri çıkartılmasını içeren mahkeme kararından geri dönülmesini ve bunun reddi halinde itirazın değerlendirilmesi için dilekçenin bir üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.

Dilekçeyi vermesinin ardından adliye kapısında basın mensuplarına bir açıklama yapan Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olan Çetin Doğan'ın yanından geldiğini belirterek, hem hukuki süreç hem de Doğan'ın sağlık durumuyla ilgilendiklerini ifade etti.

Şu aşamada Çetin Doğan'ın hastanede rutin tetkiklerinin ve bazı kontrollerinin yapıldığını aktaran Ülgen, ''Tansiyon 18-20 seviyesinde, yüksek seyrediyor. Tabii bu olayların da etkisi var. Ameliyatın ne zaman ve nasıl olacağı hem kardiyoloji doktorunun hem fizik tedavi uzmanının hem de nöroloğun birlikte konsültasyonu sonucu belli olacak. Bugün akşam saatlerinde bu işin netleşeceğini düşünüyoruz'' dedi.

AA