Erzincan’daki Ergenekon davasının ikinci gününde savunma yapan sanık Başsavcı İlhan Cihaner, “kesin suçlu olarak algılanmamak için” susmaktan vazgeçtiğini belirterek, “Ülkenin yararına bir örgüt kursam bunu, yaptırımı ne olursa olsun söylerim” dedi

Cihaner’in şu sözleri de mahkemede gülüşmelere neden oldu: “12 Eylül’de gözaltındakilerden zorla örgüt ismi isteniyordu. Bir Karadenizli THÖ ismini verdi. Örgütün ismi ’Titrek Hamsi Örgütü’ idi. Hepsi serbest kaldı. Burada da bir örgüt var. Ama bu örgütün adı GTTÖ, yani Gizli Tanık Terör Örgütü.”

Erzincan’da ’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya koydukları iddiasıyla haklarında ’Ergenekon silahlı terör örgütüne üye’ olmaktan dava açılan ve aralarında Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in de bulunduğu 10’u tutuklu, 14 sanığın yargılandığı davada ikinci duruşması yapıldı.

Reddi hakim reddedildi

Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay kendisi hakkındaki ’reddi hakim’ talebine ilişkin kararı açıkladı. Karatay, Cihaner’in avukatı Turgut Kazan’ın ilk duruşmada dağıtılan iddianame ile savcının duruşmada okuduğu iddianamenin farklı olduğu, mahkeme başkanının da çıkan tartışmada savcının tarafını tuttuğunu iddia ederek reddi hakim talebinde bulunduğunu hatırlattı. Konunun kendisinin yer almadığı heyet tarafından oy birliğiyle reddedildiğini açıklayan Karatay, karara itiraz edilebileceğini söyledi. Ancak Turgut Kazan, davanın uzamaması ve 14 Mayıs’ta Yargıtay’da görülecek dava öncesi dosyanın oraya gönderilmesi gerektiğini belirterek itiraz etmeyeceklerini açıkladı.

’Savcı kötü niyetli mi?’

Daha sonra savcı Taner Aksakal, iddianameyi baştan okumaya başladı. İtiraz eden İlhan Cihaner, “Ceza yargılaması açık kuralla yürür, iyi niyetle yürümez. Savcı dün iyi niyetle bazı yerleri atladığını söyledi. Bugün başa döndü. Şimdi ’savcı kötü niyetli mi’ diyeceğiz? Çok önemli CD’lerden benim avukatlarıma bahsedilmemesi, CD’lerin bize verilmemesi aklımızda soru işaretleri ortaya çıkardı. ’Bu CD’ler yoktu, sonradan bulundu’ diye düşündük. Bu basit bir durum değil” dedi. Heyet, bu itiraz üzerine duruşmaya tekrar ara verdi. Mahkeme başkanı, sanık vekillerinin talebi üzerine iddianamenin 24’üncü sayfasından itibaren okunmasına karar verildiğini açıkladı.

Titrek Hamsi Örgütü

İddianamenin okunmasının ardından sanıkların sorgusuna geçildi. Sanık İlhan Cihaner, kendisinin önce savunma yapmayı düşünmediğini ancak iddianamenin yazılış tarzı ve kamuoyunda kesin suçlu olarak algılanmaması için savunma yapacağını belirtti. Savunmasına bir anı anlatarak devam eden Cihaner, şunları söyledi: “12 Eylül sürecinde bir uçak kaçırma olayına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında pek çok aydın kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden birinden zorla örgüt ismi söylemesi istendi. O da THÖ ismini verdi. Karadenizli bir kişiydi bu. Örgütün ismi de ’Titrek Hamsi Örgütü’ idi. Sonuçta soruşturmada gözaltına alınan bu kişi de dahil tüm şüpheliler serbest bırakıldı. Bu olay, trajikomik bir anı. Burada da bir örgüt var. Ama bu örgütün adı GTÖ, daha doğrusu GTTÖ yani Gizli Tanık Terör Örgütü.” Cihaner, bu davada lehlerine olan hiçbir delil toplanmadığını ifade ederek, “Ülkenin yararına herhangi bir örgüt kursam bunu, yaptırımı ne olursa olsun söylerim. Hele hele benim yaptığım işler nedeniyle aylardır tutuklu olan insanlar varsa bunu rahatlıkla söylerim” diye konuştu. Tehditle de suçlandığını söyleyen Cihaner, “Tehditle suçlanıyorum. Ama bu konuda herhangi bir tespit yapılmamış. Buradaki insanların sadece üçünü tanıyorum” dedi.

’G.Kurmay terör örgütü mü’

Davayı izleyen CHP’li Yılmaz Ateş, “Garibin ötesinde ucube iddianameyle yargılama yapılıyor. Bu iddianeme değil bir paçavra parçasıdır” dedi. Önceki gün bir muhabirin kendisine, “Emrinde çalışan Astsubay Orhan Esirger, Saldıray Berk’in alevilerle toplantı yaptığını ihbar etti. İlgili CD de dosyanın eklerinde” dediğini hatırlatan Ateş şunları söyledi: “Astsubay Esirger 18 Kasım 2009 tarihinde tutuklanmış. Söz konusu CD 18 Aralık 2009’da düzenlenmiş. Bu belgeyle de Üçüncü Ordu Komutanı terör örgütünün bir numaralı sanığı olarak yargılanıyor. Böyle saçma iddianame olur mu? Sayın Berk, terör örgütü suçlamasıyla yargılanıyor ama şimdi Genelkurmay’da görevde. Yani terör örgütü ise şu mu denmek isteniyor? Genelkurmay mı terör örgütü?”


THÖ: TİTREK HAMSİ ÖRGÜTÜ

GTTÖ: GİZLİ TANIK TERÖR ÖRGÜTÜ


Tevfik AKAN- Kerim BURUCU/ERZURUM  - Vatan

Yargıtay: ‘Sadece gizli tanıkla hüküm verilemez’