Sempozyumun açılışında ilk konuşmayı TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Av. Hicran Kandemir yaptı. Yeniden oluşturulan TBB Çocuk Hakları Komisyonu olarak ilk etkinliklerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Kandemir, hedeflerinin tüm çocukların varoluşlarıyla beraber sahip olmaları gereken hakları kendilerine teslim edebilmek olduğunu kaydederek, “yolumuz uzun ve bu yolda çok fazla çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.

Kandemir, “21. yüzyılda savaşı konuşuyoruz, çocuk istismarını konuşuyoruz, adalete erişimlerindeki yetersizlikleri konuşuyoruz. Önümüzde sayısız büyük problemler var. Ama bütün o problemlerin çözümünde büyük küçük adımlar atılmalı” ifadesini kullandı.

Kandemir’in ardından açış konuşması için kürsüye gelen TBB Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Av. Hatice Kaynak da yeni dönemde yeni bir şey yapmak istediklerini, sempozyumlarda hep sorunların ve günlük çözümlerin konuşulduğunu söyleyerek, “Ama her şey sözle başlıyorsa, biz geleceğin sözünü bugün söyleyelim dedik. Çocuklar için nasıl bir gelecek istiyoruz? Çocukların eşit birey olması yönünde adalet sisteminde, hukuk sisteminde nasıl bir vizyonumuz olması gerekir? Hukukçular olarak, bu alanda çalışan akademisyenler olarak, çocuk aktivistleri olarak ne yapabiliriz? Bu konularda hem fikirlerimizi paylaşır hem de geleceği belki de burada şekillendiririz diyorum” şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Üstün Dökmen “Çocuklar İçin Nasıl Bir Gelecek” başlıklı konferansının sunumuna başladı.

Sempozyumun ilk gününde; oturum başkanlığını TBB Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Neslihan Aktosun’un üstlendiği “Çocuk Adalet Sisteminde Yeni Yaklaşımlar” başlıklı panelde Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan “Çocuk Adalet Sistemi Yönetimi”, Doç. Dr. Fahri Gökçen Taner ise “Çocuk Muhakemesinde Yeni Yaklaşımlar” konulu konuşmalarını gerçekleştirecek.

TBB Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Göktan Koçyıldırım’ın yöneteceği “Onarıcı Adalet” başlıklı konferans ise Çocuk Hakları Danışmanı ve Onarıcı Adalet Avrupa Forumu Başkan Yardımcısı Dr. Annemieke Wolthuis tarafından verilecek.

TBB Çocuk Hakları Yürütme Kurulu Üyesi Av. Özcan Güven’in oturum başkanlığını üstlendiği “Çocuklar, Suçlar ve Geleceği” konulu panelde; Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Türkiye Ad Hoc Raportörü (2019) Av. Serhat Kaşıkara “Çocuklara Yönelik Yeni Nesil Suçlar ve Suçların Geleceği”, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Dr. Cengiz Apaydın “Alternatif Tedbirler”, Prof. Dr. Hakan Acar ile Prof. Dr. Yüksel Baykara Acar “Bütüncül Çocuk Koruma Anlayışı Çerçevesinde Çocuğun Korunması ve Çocuk Suçluluğu” konularındaki sunumlarını yapacaklar.