ANKARA - Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılmasında engel taşıdığı için hep eleştiri konusu olan ‘soruşturma için amirden izin alma’ şartını savundu. Suç işleyen görevli için izin vermeyecek bir makam olmadığını savunan Karakullukçu, Hrant Dink örneğinin hatırlatılması ve uygulamanın zamanaşımına yol açtığının belirtilmesi üzerine ise “Zamanaşımı varsa var, ne yapayım” çıkışında bulundu.
  
 ‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’ 
Danıştay’ın yeni binasına taşınması nedeniyle Danıştay Başkanı Karakullukçu dün bir basın toplantısı düzenledi. Danıştay’ın iş yükünde azalma olduğunu belirten Karakullukçu, ellerindeki dosyaların yüzde 70’ine yakınının karara bağlandığını anlatırken, şöyle konuştu: “Hep söylüyoruz, geciken adalet adalet değildir. İkincisi, şeriatın kestiği parmak acımaz. Ama parmağı doğru yerden keseceksiniz. Fiziki ortamımız da oldu. Görevini yapmayan kusura bakmasın.” 
Danıştay Başkanı, kamu görevlilerinin görevlerinden dolayı suçlarda yargılanabilmeleri için idarenin iznine bağlanmasıyla ilgili olarak da, şunları söyledi: “Hangi yönetim, hangi siyasal düşünce olursa olsun, suçu gizleyeceği, suç işleyeni koruyacağı veya suçu kapatacağı endişesini taşımıyorum. Varsa zaten sistem buna izin vermez. Siz barajın önünü çaputla tıkayamazsınız. Bir şekilde patlak verir. Benim böyle bir endişem yok. Hukuk devletiyiz. Bir taraftan patlak verir. Hiçbir endişe duymuyorum” 
İzin sisteminin zaman aşımına neden olduğunun hatırlatılması üzerine de Karakullukçu, şöyle dedi: “Zamanaşımı kanunla gelmiş bir şeydir. Zamanaşımı varsa vardır. Zamanında yapılacak o zaman. ‘Zamanaşımına uğruyor’ diyor bir arkadaş, ne yapayım! İzin sistemini kaldırırsanız, ondan sonra şikayet edin bizi, çağırsın ifade verelim. Bunlarla mı uğraşalım.” 
 
Muhalefetten tepki 
Danıştay Başkanı’nın sözlerine muhalefetin hukukçu vekillerinden ise şu eleştiriler geldi: 
Turgut Dibek (CHP Kırklareli Milletvekili): Hatırlarsanız Karakullukçu seçildiğinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ‘Kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor’’ demişti, arkadaşıymış. Bizim en büyük endişemiz bu yapıydı. ‘Yargı dizayn edilecek, iktidar kendi kadrolarını kuracak. İktidardan farklı düşünen başkanlar olmayacak’ demiştik. Öyle oldu. Ne yazık ki haklı çıktık. 
Dilek Akagün Yılmaz (CHP Uşak Milletvekili): İzin mekanizması doğru bir mekanizma değildir. Defalarca pek çok ülkede böyle biruyulgulama olmadığını söyledik. Bunu söyleyen Karakullukçu’nun hukukçu yönü tartışmalı olur. 

DDK: İzin kaldırılsın 
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Hrant Dink raporunda, kamu görevlilerinin yargılanmasında yaşanan aksaklıklara değinilmişti. Memurların yargılanmasında sistematik ve geleneksel hataların yapıldığı belirtilen raporda, “Memurlar hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin alınması şartının uygulama biçimi ve kapsamının genişliği adalet duygusunu zedelemektedir. Soruşturma usulü genel hükümlere benzer bir duruma getirilmelidir” denilmişti. 

‘Yeni binamızda böcek olmayacak’ 
Danıştay’ın son teknolojiyle donatılmış yeni binasının açılışı yapıldı. Başkan Karakullukçu Danıştay’daki dinleme skandalıyla ilgili ,“Yeni binamızda böcek olmayacak dedim. Şimdi Tarım Bakanlığı’na da yakınız, bol bol ilaç var, ilaç sıkıntısı da yok. Soruşturma kapsamında bazı personelin ifadesi alındı” dedi. Danıştay üyelerine performans kriteri uygulandığını ifade eden Karakullukçu, “Çalışmayan disiplin kurullarına gönderilir. Üç ayda bir dosyanın içinden çıkamayan hakim bana lazım değil. İyi çalışana da ödül var. Örneğin şeker veriyoruz, çikolata veriyoruz” diye koknuştu. (RADİKAL)