ANKARA (ANKA)- YÖK Genel Kurul üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Danıştay'ın YÖK'ün yeni kararının iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini durdurmasıyla ilgili olarak, "Yeni bir sistem kurulmuştur, katsayı diye bir unsura gerek yoktur, sistemin kendisi yönlendirme amaçlı bir sistemdir. Katsayı konusunda daha önce bir tabu oluştu. Bu tabunun kırılabilmesinde sıkıntı yaşıyoruz. Bu hukuki bir sorun değil, tabunun kırılması sorunudur" dedi.

Prof. Dr. Özgenç ANKA'ya yaptığı açıklamada, YGS sınav sürecinin yaşandığını belirterek, sınava hazırlanan öğrencilere ve velilerine hiçbir şekilde endişeye kapılmamaları mesajını verdi. Prof. Dr. Özgenç, sınavın normal sürecinde gerçekleştirileceğini ifade ederek, "Öğrencilerin tercihleri üzerinde herhangi bir olumsuz sonuç doğurabilecek bir durum söz konusu değildir. Sınavlar için belirlenmiş tarihleri değiştirmeyi gerektirecek hiçbir sebep mevcut değildir" dedi.

-"SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN YÖK KARARININ ÖZÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAK"-

Prof. Dr. Özgenç, sınav sisteminin bütünüyle bütünüyle değiştiği için eski katsayının bu sistemde uygulanmasının (0,3-0,8) mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Özgenç, soruların ağırlıklarının, soru sayılarının, alanların, sınav sayılarının değiştiğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi:

"Danıştay ne kararı verirse versin eski sistemin hiçbir unsurunu uygulama imkanı söz konusu değildir. Danıştay, YÖK Genel Kurulu'nun yerine geçerek bir karar da veremez. YÖK Genel Kurulu karar alacaktır. Sistem değişikliğine ilişkin 21 Temmuz'da aldığı kararla vurguladığı birtakım temel prensipler vardır. Birincisi başarının esas alınması, ikincisi ise yönlendirmedir. Yani öğrencinin kabiliyetine bakmak suretiyle hangi yönde daha etkin olduğunun tespitine bağlı olarak yükseköğretim görceği alanı belirlenmesine yönelik bir prensip belirlenmiştir. Danıştay'ın kararında özellikle MEB temel kanunundaki prensiplerden yola çıkarak, bu sınavda yönlendirmenin esas alınması gerektiği vurgulanıyor. Siz bu yönlendirmeyi katsayıyla yapabilirsiniz ama 21 temmuz tarihli YÖK Genel Kurulu kararında, bu yönlendirme katsayı farklılığından ziyade sınav biçimi, sınavda sorulan soruların sayı itibariyle ağırlıkları, sorulan sorulara verilen puanların ağırlıkları dikkate alınmak suretiyle gerçekleştirilmektedir."
Prof. Dr. Özgenç, Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı karşısında YÖK'ün ikinci kararı almak zorunda kaldığına da değinerek, "Bu karar bir sistem değişikliği değildir, katsayıya gerek olmadığı halde, bir katsayı farkı bu ikinci kararda oluşturulmuştur. YÖK Genel Kurulu önümüzdeki günlerde bir karar verecektir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özgenç, kararın nasıl verileceği konusunda ise şu vurguyu yaptı:
"Birinci kararla ilgili Danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararı var, şimdi bu ikinci kararla ilgili de yeniden yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bu kararın henüz gerekçelerini okumadım. YÖK'ün bu amaçla ilgili yapacağı toplantıda, önceki ve sonraki Danıştay kararlarını enine boyuna tartışacak ve yeni bir karar alacaktır. 21 Temmuz tarihli sistem değişikliğine ilişkin kararın özünde değişiklik yapmadan yeni bir karar alınacaktır. 21 Temmuz tarihli kararın özü korunacaktır" dedi.