FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 270 kişi hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEBGİS) ile kayda alınan duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, soruşturma aşamasında emniyet ve cumhuriyet savcılığında verdiği ifadelere katıldığını, darbe girişimi planlamasında yer almadığını, darbeci ya da FETÖ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını savundu.

Sanık Sevil, görev yaptığı NATO Kara Komutanlığının Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı olmadığını, sadece sicil bakımından Genelkurmay 2. Başkanı'na bağlı bulunduğunu belirterek, hayatının hiçbir safhasında FETÖ ile bağlantısının olmadığını öne sürdü.
Sevil, "Geçmişte emekli Albay Dursun Çiçek'in hazırladığı 'Fetullah Gülen'i bitirme planı' toplantısına Erzincan'da, Doğubayazıt 1. Mekanize Tugay Komutanı olarak katıldım. Ergenekon kumpası çökmeseydi, ben de yargılanacaktım. O zaman bu toplantılara kimlerin katıldığına ilişkin, kendimin de içinde bulunduğum şüpheli listesini savcılığa gönderdim. 5 yıl önce FETÖ'yü bitirmek için Ergenekoncu olarak suçlanan ben, ismimin karşısında 'Devam' yazdığı için FETÖ'cü olarak 8 aydır tutukluyum, hücrede bulunuyorum. Karşınızda olmak ne yaman çelişki." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Bodrum'da tatilde olduğunu, Amerikalı NATO Kara Komutanı'na bilgi vermek ve rapor hazırlamak için İzmir'e geldiğini anlatan Sevil, "Emir aldığım komutanlarım yabancı, emir verdiğim personel yabancı, emrimde birliğim yok. 2012'den beri de tabancam Kara Kuvvetleri Komutanlığında emanette duruyor. Darbe girişiminde olmam madden imkansız." şeklinde konuştu.

"Başarılı bir asker olduğumdan herkes benimle çalışmak ister"
Sanık Sevil, "Olay gecesi Genelkurmay Başkanlığı Karargahından askeri birliklere gönderilen 'Sıkıyönetim Direktifi' ve ekindeki atama listesinde isminin karşısında görev yeri ve 'Devam' yazdığı, darbeye teşebbüs neticesinde gelmiş olduğu birliğindeki aktivitesine göre terör örgütü FETÖ/PDY üyeleri tarafından kendisi hakkında değerlendirmenin ileride yapılacağı" suçlamasına ilişkin ise "Bana yüklenen altı suçlamanın sadece birisi somuttur. O da darbecilerin hazırladığı listede ismimin karşısına 'Devam' yazılmasıdır. Benim için fiili bir eylem yazılmamış. Birileri iradem dışında 'Devam' yazmış. İsmim rızam dışında yazılmış. Örgünün böyle bir iradesi olsa bile bu beni ilgilendirmez. Bunu örgüte sormanız gerekiyor. Başarılı bir asker olduğumdan herkes benimle çalışmak ister. Bunda benim suçum yok." beyanında bulundu.

Sıkıyönetim listesi
Sözde "Sıkıyönetim Listesi"nin fertleri iyi tanımayan, işin ehli olmayanlarca masa başında boş kadroları doldurmak için hazırlandığına dikkati çeken Sevil, "Örneğin, 65 yaşını dolduran (eski) Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin, yaş haddinden emekli olacağını bilmeden karşısına 'Devam', 3. Ordu Komutanı'nın karşısına da 'Devam' yazılıyordu. Balyoz Davası aşamasında hapis yatan Tunceli'deki 4. Komando Tugay Komutanı, aynı zamanda sıkıyönetim komutanı olarak listeye yazılmış. Benim gibi NATO'da görevli 7 generalin de karşısına 'Devam' yazılmış. Listede 'Devam' yazan 31 general ile amiral halen aktif görevde. Orgeneral kadrolarına tuğgeneralleri atamışlar. ​Eğer isimlerinin karşısına 'Devam' yazan komutanlar örgütün adamı olsa TSK'nın ayağa kalkması lazımdı." şeklinde konuştu.

"Listedekilerin gözaltına alınması doğru bir hareketti"
Sanık Sevil, Meclis'e bomba atacak kadar ruhunu kiraya vermiş insanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.
Sevil, şunları dile getirdi:
"Askerlik hayatımda bir kez dahi ikaz almadım. Darbe girişiminin ardından gözaltına alındıktan sonra devlet baskına uğramıştı, listede olanların gözaltına alınması doğru bir hareketti ancak 'sap ile saman hemen ayrılır ve ben de cezaevinden hemen çıkarız' diye düşündüm. 8 aydır tutukluyum, tahliyemi istiyorum. Devlete kızmıyorum, isyan etmiyorum, beni hapsetti ama suçum yok. Devlet bu, yapar ancak FETÖ'cü olmayacağım, devlet başımın üstünde.

FETÖ'cü olmak, vebalı olmaktan daha kötü bir şey. Ben terörist olmayacağım."
Türkiye'de görev yapan 7 NATO komutanının sözde "Sıkıyönetim Listesi"ndeki isimlerinin karşısında "Devam" yazmasına rağmen sadece kendisinin tutuklandığını, bunun sebebini ise NATO Kara Komutanlığı Karargahının İzmir'de oluşuna bağlayan Sevil, "5 yıl önce FETÖ'yü bitirmeye çalışan Ergenekoncu olmadığım gibi bugün de ismimin karşısına 'Devam' yazdığı için FETÖ'cü değilim." dedi.