Dernek Başkanı Hasan İlter, 80 darbesinin en soğuk yüzünü görenlerden biri. Çıkarılan kardeş kavgasında sekiz kurşunla ağır yaralandı. Darbeciler tarafından tutuklanarak 11 sene mahpus yattı. Darbe sonrası cezaevine giren arkadaşlarını savunmak için hapiste üniversite sınavlarına hazırlanarak hukuk fakültesini kazandı. Bugün zor durumdaki dava arkadaşlarına avukat olarak yardım ediyor. 82 Anayasası'nı 'utanç verici' olarak niteleyen İlter, "Değişiklik paketini destekliyoruz. Bilhassa darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15. madde mutlaka kaldırılmalı." diyor.

1982 Anayasası ile yönetilmenin de yüz karası bir durum olduğunu belirten İlter, değişiklik paketine destek vermeyen ve Anayasa'nın tamamının değişmesinden yana tavır koyanlara ise katılmıyor: "Vatandaşların geniş mutabakatının sağlanarak, böyle bir düzenleme yapılmasının günümüz konjonktürel yapısında çok da kolay olmadığının bilincinde olarak, ülke gündemine alınan anayasa değişikliği paketini Yusufiyeli Ülkücüler Derneği Genel Merkezi olarak destekliyoruz. Bilhassa ihtilalciler tarafından ihtilal anayasasına konulmuş olan geçici 15. maddenin mutlaka kaldırılması gerekmektedir." İlter'e göre yapılacak değişiklik başlı başına bir çözüm getirmese de önemli. "Darbecilere yargılama yolunun açılması, ceza zamanaşımı sürelerinin dolmasına çok az bir zaman kalması bakımından başlı başına bir çözüm teşkil etmeyecektir." diyen İlter, "Ancak; toplum her kesiminde halen kanamakta olan ihtilal yaralarının bir nebze olsun kapanması açısından, 12 Eylül 1980 öncesi olaylar dolayısıyla her ne şekilde ve her kim hakkında olursa olsun verilmiş bütün cezalar tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılacak şekilde anayasa değişiklik metnine hüküm ilave edilmelidir." görüşünü dile getiriyor.

Ülkücü hareketin hem maddî hem manevî hem de siyasî gelecek açısından darbenin en çok mağdur ettiği kesim olduğunu savunan İlter, darbe sebebiyle hâlâ cezaevlerinde yatmakta olan ülkücü arkadaşlarının olduğunu dile getiriyor.

DARBECİLER BÜTÜN MİLLETİ MAĞDUR ETTİ

Darbecilerin zulmünden siyasetçiler, bilim adamları ve sanatçıların da nasibini aldığını hatırlatan İlter, o dönemde yaşananları ve oluşan tabloyu şu sözlerle özetliyor: "Yeni yeni su yüzüne çıkmakta olan birtakım kışkırtmalar ve olaylar neticesinde ülkenin güzide evlatları yıllarca birbirine düşürüldü. Meydana gelen hadiseler neticesinde binlerce vatan evladı hayatını kaybetti ve on binlercesi sakat kaldı. Yüz binlerce insan işkenceler altında inim inim inletildi. Cezaevi yapılan okullarda suçsuz günahsız insanlar yıllarını demir parmaklıklar arkasında geçirmek zorunda bırakıldılar."

Zaman