Son yıllarda boşanmaların arttığına dair iddialar zaman zaman gündeme geliyor.

İstatistikler de Türkiye'de boşanmaların arttığı iddiasını doğrulayan sonuçlar veriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 verilerine göre bu yıl içerisinde 541 bin 424 çift evlenirken, boşanan çift sayısı ise 155 bin 47 oldu.

Evlenen çiftlerin sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,3 azalırken, boşanan çiftlerin sayısı yüzde 8 artış gösterdi.

HER ŞEY TERSİNE DÖNDÜ

Parası olmadığı için evlenemeyen insanlar olduğu gibi, yine parasızlık nedeniyle boşanamayan insanlar da var.

Bu maliyette kimi zaman boşanma kararlarından vazgeçilmesinde etkili oluyor.

Avukat Sami Kulaksızoğlu, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda bunu biraz da mizahi bir şekilde şöyle dile getirdi: "Boşanma davası için istediğim vekalet ücretinden dolayı dağılacak birçok yuvayı kurtarmışlığım var."

Peki dava masraflarının boşanma kararından vazgeçilmesinde etkisi nedir?

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem, bu soruyu boşanma davalarında yoğunlaşan avukatlara yöneltti.

TARAFLARA MALİYETİ 15 BİN LİRAYI BULABİLİYOR

Avukat Sibel Dolgun, evlilikte olduğu gibi boşanmanın da masrafları olduğunu hatırlatarak, "Avukat velaket ücreti, dosya masraflarıyla birlikte bir boşanmanın taraflara masrafı kişi başı 15 bin lirayı bulabiliyor. Tabii ki bu masrafı duyanlar şayet çok ciddi bir sorunları yoksa ve gelir düzeyleri yüksek değil ise boşanmaktan vazgeçebiliyorlar" diye konuştu.

"PARASIZLIK, MUTSUZ KADINLARI EVLİLİĞİ SÜRDÜRMEYE ZORLUYOR"

Tabii bu durumun bazı evliliklerin kurtulmasını sağlaması gibi olumlu olduğu kadar olumsuz bir yanı da var.

Dolgun bunu da şöyle anlattı:

"Bu durum bilhassa evliliğinde mutsuz olan ve herhangi bir geliri olmayan kadınları o evliliği sürdürmeye zorunlu kılıyor. Politikacıların, hem emek veren avukatları ve hem de boşanmak isteyen tarafları koruyucu nitelikte düzenlemeler yapması gerekiyor."

"MALİYETLERİN CAYDIRICI BİR ETKİSİ OLUYOR"

Avukat Fatih Karabulut da söz konusu soru üzerine şöyle konuştu:

"İnsanlar bazen her evlilikte olabilecek sorunlardan dolayı yılgınlık gösterip boşanmak istiyor. Ancak maliyeti duyunca aklından şöyle bir düşünce geçiyor, 'Acaba bir daha denesek mi?' Çünkü boşanmakta evlilik gibi maliyetli bir iş. Kimi zaman maliyetlerin boşanmaktan vazgeçme konusunda caydırıcı bir etkisi oluyor."

"CİDDİ SORUNLARDA TARAFLAR MALİYETİ DÜŞÜNMÜYOR"

Karabulut buna karşın boşanmanın sebebinin önemli olduğunu belirterek, "Boşanma talebi şiddet gibi ağır bir sorundan kaynaklanıyorsa taraflar maliyetini düşünmeden boşanıyor. Tarafların o tür durumlarda gözü görmüyor ve 'Bir an önce şundan kurtulayım' diyerek hareket ediyor" diye konuştu.

BİRÇOK EVLİLİK "KURTULUYOR"

Boşanma avukatlarının sanılanın tersine birçok evliliğin kurtulmasını sağladığını belirten Karabulut, bunun nedenlerini şöyle anlattı:

"Örneğin ailesiyle sık görüşmüyor diye karısını veya telefona çok baktığı için kocasını boşamak isteyen kadınlar oluyor. Biz bu tür durumlarda işin maddi maliyetini söyleyip, tanık olduğumuz örnekleri anlatarak 'Çözülmeyecek bir sorun değil bir daha düşünün' diyoruz. Bu ilk başta bizim açımızdan maddi kayıp gibi görünse de kurtarılabilecek bir evliliğin kurtulmasından biz de mutlu oluyoruz."

"ŞİDDET HALİNDE BOŞANMA SÜRECİNİN HIZLANDIRILMASINI SÖYLÜYORUZ"

Karabulut, buna karşın işin içinde şiddet, kötü muamele, taciz olan olaylarda ise bizzat boşanma sürecinin başlatılması gerektiği konusunda başvurucuyu yönlendirdiklerini, hatta koruma talep etmesini bildirdiklerini kaydetti.

BOŞANMADAN VAZGEÇME NEDENLERİ

Boşanma ve ilişkiler üzerine kitap ve araştırmaları bulunan Avukat Cengiz Hortoğlu da boşanma süreçlerinden vazgeçilmesini şu maddeler halinde sıraladı:

- Malların paylaşılmasını istemediği için boşanmaktan vazgeçenler var.

- Ömür boyu sürecek bir nafaka yükümlülüğü altına girmemek için boşanmaya karar verdiği boşanmaktan vazgeçenler var.

- Maddi nedenlerle mutsuz da olsa evliliğini devam ettirenler var.

- Ailelerin baskısı nedeniyle boşanmaktan vazgeçenler var.

- Çocukları zarar görmesin diye evliliğinde mutsuz da olsa sürdürmeye çalışanlar var.