Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, operasyonun durdurulduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını öne sürdü. Çolakkadı, "Durma diye bir şey yok. Biz operasyonu falan durdurmadık. Biz yazı yazdık diyoruz ki; şu savcılar, yürütüyordu şunlar eklendi. Savcı kadrosunda değişiklik var. Bundan sonra size bu savcılar talimat verecek, bunlarla irtibat kurun diye merkez komutanlığına yazı yazıyoruz. Yani yeni heyeti tanıtıyoruz. Durma diye bir şey yok. Bu savcılar yenileri ile birlikte çağırır, toplu çağırır, onar onar çağırır taktir onların. Yazılan haberlerde en büyük yanlış, 'mahkeme kararı durduruldu' diyorlar. Mahkeme kararı yok. Mahkemenin verdiği yakalama emri yok." diye konuştu.

Gazetecilerin "Savcıların gözaltına alınması talimatı verdiği muvazzaf bir grup yok mu?" sorusuna Çolakkadı, "Savcıların bir yazısı var. Bir günü yok onun. Falan gün getirin diye günlü bir evrak değil." karşılığını verdi. Basın mensuplarının "Gelecekler mi o zaman?" şeklinde sorması üzerine Çolakkadı, "Herhalde yani." cevabını verdi.

"Arama kararı var mı?" sorusuna Çolakkadı, "Arama kararı varsa aranmıştır. Benim haberim yok. 'Arama kararını durdurun' diye bir yazımız yok. Belki vardır arama. Bir yakalama kararı olmadığını biliyorum. Mahkeme kararı ile yakalanır insanlar. Savcılar yazı ile de çağırabilir. Öyle çağırmışlar." dedi.

"Doğrudan müzekkere yazmadınız mı, kolluğa?" şeklindeki soru üzerine, "Bir mahkeme kararı yok. Olsa zaten 'durdurun' demeyiz. Bizim dediğimiz savcı kadrosu bunlardır. Talimatı bunlardan alacaksınız. Biz her savcı değişikliğini bildiririz. Hatta başka bölgelerdeki savcılıklarımıza da iletiriz. Telefon edecektir haberi olması lazım yani. Ondan talimat alınır yazılı sözlü neyse ona göre davranılır." dedi.

"Muvazzaflar gelecek mi?" sorusuna Çolakkadı, "Bilmiyorum. O yazıda da şu gün gelsinler diye bir yazı yok. Şu gün getirin diye bir tarih konmamış. Yani getirilebilir. Şimdiki savcılar der ki 'falan gün getir' diyebilir veya uygun zamanda getirebilir. Savcıların taktiri. O dosyada ben de soruşturma savcısıyım. Başsavcı vekili olarak da yazarım. Kaldi ki Başsavcı günler öncesinden muvazzaf generallerin bakanlık genelgesi gereği, soruşturmasını başsavcı vekillerine vermiştir. Yani ben soruşturma savcısıyım. Diğerleri (muvazzaf generaller) ancak ben gel dersem gelir. Dolayısıyla nasıl yazamam. Yani general seviyesindekilerin soruşturma savcılığına İstanbul Başsavcı Vekilleri verilmiş. Onları görevlendirmiş. Bu vekiller isterse tek başına yürütür. Yetiştiremezse ve tabi ki vekilin biri de izinli, ben de tek başıma yetiştiremeyeceğime göre en kıdemli iki savcıdan birini görevlendiriyorum." cevabını verdi.

Daha önce Başsavcı ve vekillerinin izni olmadan işlem yapılmamasını isteyen talimatın geçersiz olduğu ile ilgili soru üzerine Çolakkadı, "Geçerzdir derken, Süleyman'a (Savcı Süleyman Pehlivan) verdik. Çünkü bunların hepsi general değil. Kaldı ki general olanları da ben daha önceden soruştururken dosya hakkında fazla bilgim olmadığı için savcıları alıyorum yanıma. Devamlı alıyorum. İfade alırken alıyorum. Ondan sonra görevi bitiyor. O şekilde. Ama şu an için iki başsavcı vekiline verilmiş bir görev var ve çok sayıda general çıkmış. Öncesinden de çalışamamışız. Geleceği gün belli değil. Başsavcı vekilinin de biri yok. İzinli ve emekli olacak. O zaman tabi ki birini görevlendireceğiz. O yapsın biz de tabi gerekli olduğu zaman katılacağız." şeklinde konuştu.

"Generallerin buraya çağrılmasına siz mi karar veriyorsunuz?" sorusuna Çolakkadı, "Arkadaşlar benim adıma yapıyorlar. Yani tek tek benim karar vermem şart değil. İstanbul başsavcısının 15-20 gün önce birkaç tane yazılar var. Muvazzaf generalleri vekiller alsın diye. Ama şu an burada bir tane vekil kaldı. O bakımdan hepsini benim yürütmem mümkün değil, burada çok sayıda general olduğu söyleniyor. Dolayısıyla başsavcı vekili yürütemeyecekse en kıdemli savcı dahil edilir." diye konuştu.

"Savcıları alma gerekçeniz neydi?" sorusuna Çolakkadı şu cevabı verdi: "Şu an görevden aldıklarımız en kıdemsiz savcılar. Birisi buradaki en kıdemsiz savcı. Verdiğimizde buradaki en kıdemli savcı tabi ki değiştireceğiz. Çünkü bırak kıdemliyi soruşturma başsavcı vekiline verilmiş bu soruşturma."

"Ama 22 Ocak'ta görevlendirilirken kıdemleri de aynıydı." şeklindeki basın mensuplarının sözleri üzerine Çolakkadı, "İstanbul Başsavcısı diyor ki 'yetersiz, vekiller soruşturacak.' diyemez mi?" ifadelerini kullandı.

"Generaller için bir takvim belli mi?" sorusanı Çolakkadı, bilmediğini, savcıların çalıştığını kaydetti.

"Listedekilerin ifadesi alınacak ama ne şekilde alınacağı belli değil? O listede değişiklik olacak mı?" sorusuna Çolakkadı şu karşılığı verdi: "Olacak mı diye bir şey yok. Eğer delil varsa tabiki ifadeleri alınacak. Niye alınmasın.Durdurulan hiçbir şey yok."

(CİHAN)