Kongre için Kayapınar Kültür Merkezi'nde bir araya gelen baro üyeleri açlık grevi yapan tutukluların taleplerinin karşılanarak bu eylemin sona ermesi için cübbelerini giyerek ortak basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Barosu Divan Başkanlığı adına açıklamayı avukat Sebahattin Korkmaz yaptı. Korkmaz, trajik sona yaklaşan açlık grevlerinin acısının vicdanlarını kanattığını belirterek, "Genel kurulumuz bu vesile ile bir kez daha kamuoyunun dikkatini çekerek cezaevlerinde bir tek ölümün çıkmaması için tüm tarafları daha sorumlu ve daha sağduyulu davranmaya ve ölümlerin olmaması için makul bir yerde uzlaşmaya çağırıyor. Ak Parti hükümeti isterse bu sorunları bir günde aşabilir. Ana dilde eğitim hakkı talebi ise sadece Kürt politik tutuklarının değil, tüm Kürtlerin en azından 100 yıllık ortak talebidir. Hükümet son yıllarda restleşerek sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Kürt meselesi imparatorluktan devralınan en az 100 yıllık bir meseledir. Ne askeri ve siyasi operasyonlar, ne de ret ve inkar ile bu mesele çözülmez. Bu yaklaşımda ısrar Türk, Kürt bu coğrafyada yaşayan hiç kimsenin yararına değildir. Anadilde savunma, anadilde eğitim, Kürt kimliğinin tanınması yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması meşru ve tarihi haklardır. Bu mesele ancak eşitlik temelinde, barışçıl müzakerelerle çözülebilir. Tutukluların talepleri gerek baro, gerek Kürt hukukçu ve avukatları dolarak bizim de ortak taleplerimizdir" dedi.

Ne sebeple olursa olsun ölüme ve öldürmelere karşı olduklarını belirten Korkmaz, açlık grevinin ölüm gibi bir sonuca ulaşmamasını dilediklerini söyledi. Korkmaz, "Bunun için herkesten, bütün taraflardan azami duyarlılık bekliyoruz. Öncelikle hükümetin bu makul ve meşru talepleri bir an önce kabul edip açlık grevlerini savunmaları gerekir. Açlık grevleri etki oluşturmak, dikkat çekmek için yapılan süreli eylemlerdir, açlık grevinde istenilen mesaj verilmiş, büyük bir kamuoyu desteği sağlanılmış ve bu manada eylem büyük ölçüde amacına ulaşmıştır. Geride taraflar arasında makul bir uzlaşmaya varmak, kalmıştır. Taleplerden anadilde savunma ve Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması kamuoyunda beklenti haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından tutukluların başlattığı açlık grevi için 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Cübbelerle oturma eylemine katılan avukatlar daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı. - DİYARBAKIR



İHA