91 sivil toplum örgütü adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Emin Aktar, Kürt sorununun çözümü konusunda herkesin sağduyulu bir duyarlılıkla sesinin ve çabasının ortaklaşması gerekliliğine inandıklarını söyledi.
Aktar, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti önünde aralarında baro, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Tabip Odası’nın da bulunduğu 91 sivil toplum örgütü temsilcisi adına hazırlanan açıklamayı okudu. Çok önemli ve tarihi bir süreçten geçmekte olduklarını, sorunların çözümüne dair umutlarının azaldığını savunan Aktar, “Umutlarımızın ve siyasetin de çıkmaza sürüklendiği bir atmosferi yaşamaktayız. Çözüm konusunda herkesin sağduyulu bir duyarlılıkla sesinin ve çabasının ortaklaşması gerekliliğine inanıyoruz” dedi. Partilerin, demokrasinin vazgeçilmezleri olduğunu ifade eden Aktar, şöyle konuştu:
“Seçilmişler bu bağlamda halkın iradesini ve halkı temsil ederler. Ancak son dönemlerde siyasetçilere, insan hakları savunucularına, belediye başkanlarına ve seçilmişlere yönelik geniş çaplı operasyonlar düzenlenmektedir. Demokratik siyasal alanı boşaltmaya yönelik bu uygulamalar uzlaşmaya, sorunların barışçıl ve adil bir şekilde çözümü çabalarına katkı sunmamaktadır. Sürekli bahaneler gösterilerek çözüm arayışları ötelenmemeli, diğer yandan insani, vicdani, hukuki tüm sorumlulukları alarak çözüm umutlarını yükseltmeliyiz. Bu çağrımız başta hükümet olmak üzere siyasi sorumluluk alan herkesedir. Kürt sorunun çözümü, daha önce denenmiş olan baskıcı yöntemlerle değil, adalet, eşitlik, hukuk ve daha fazla özgürlükle gerçekleşebilir.”