Ak Parti’nin hazırladığı anayasa paketinde “dokunulmazlıkların kaldırılması ya da sınırlandırılması, “Türkiye milletvekilliği”, “TBMM’nin HSYK’ya üye ataması” ve “memura grev hakkı” konularına yer verilmedi.

Özellikle CHP’nin en sık gündeme getirdiği “dokunulmazlıkların kaldırılmasına” ilişkin talep anayasa değişikliği teklifinde yer almadı. CHP anayasa değişikliklerine sıcak bakmaları için önce dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini savunmuştu. Ak parti yönetimi ise dokunulmazlık konusuna öteden beri sıcak bakmıyor. Ak Parti, pakette yer almasına kesin gözüyle bakılan ve özellikle küçük partilerin desteklemesi beklenen Türkiye milletvekilliği düzenlemesini de rafa kaldırmış oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye milletvekilliği düzenlemesine büyük önem veriyordu. Düzenlemeye göre 550 milletvekilinden 100’ü Türkiye milletvekili olacaktı. Böylece yüzde 10 barajını aşamayan partilerdeki isimlere de TBMM’ye girme şansı tanınacaktı. Ak Parti, üye sayısı 7’den 21’e yükseltilecek olan HSYK’ya TBMM’nin üye seçmesi düzenlemesinden de geri adım attı. Ak Parti Meclis’in de üye seçmesini savunurken, muhalefet HSYK’nın siyasallaşacağı gerekçesiyle bu düzenlemeye karşı çıkıyordu.

Pakette, memurlar arasında büyük beklentiye yol açan grevli toplu sözleşme hakkı da es geçildi. Değişiklik teklifinde memura toplu sözleşme hakkı tanınırken “grev” hakkı öngörülmedi.

Milliyet