Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun, Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerini ellerinden alması ve haklarında soruşturma başlatma talebine ilişkin kararı Ankara’nın en önemli gündem maddesi haline geldi .

Erzincan’da başlayıp Erzurum’da devam eden gelişmeler Ankara’yı hareketlendirdi.

HSYK’nın, Erzurum Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal’ın, CMK’nın 250’nci maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılması Başkentin en çok tartıştığı konu haline geldi.

Adalet Bakanı Ergin: "Yargı Bağımsızlığına Büyük Darbe"
Başbakan Erdoğan, bazı bakanları ve hukukçu kurmayları ile uzun bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantının ardından açıklama Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den geldi.

Ergin, HSYK’nın verdiği kararı sert bir dille eleştirdi, "yargı bağımsızlığına büyük bir darbe yapılmıştır" dedi.

Sadullah Ergin, "Yürütülmekte olan soruşturmaya müdahale etmiş, doğrudan taraf olmuş, yetkisini aşmış, bağımsız yargının işleyişine engel olmuş, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılmasını tehlikeye sokmuştur. Yargının tarafsız ve bağımsız bir şekilde görevini yapması engellenmiş, bu sürece dahil olanlar görevlerinden alınmak suretiyle diğer görevlilere açıkça gözdağı verilmek istenmiştir." diye konuştu.

Adalet Bakanı HSYK’nın kararına destek veren Yargıtay ve Danıştay’ı da eleştirdi:

"Hiçbir yargısal görevi bulunmayan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun bu konuyu görüşmek üzere toplanarak, HSYK’nın yaptığının doğru olduğuna dair karar alması da yasal dayanaktan yoksundur, ihsas-ı rey niteliğindedir, yargılama faaliyetine müdahale anlamını taşımaktadır. Danıştay Başkanı’nın görev alanıyla ilgili olmayan bu konuyla ilgili yaptığı açıklama bu yanlışlara katkı vermek anlamına gelmektedir."

Gerçeker: "İhsas-ı rey’i Kimseden Öğrenecek Değiliz"
Gece bu açıklamalarla sonlanırken, tartışma günün ilk ışıklarıyla birlikte kaldığı yerden devam etti. Günün ilk açıklaması Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’den geldi:

"Biz ihsas-ı rey’i kimseden öğrenecek değiliz. Eğer ihsas-ı rey yapan bir kurum varsa o da Adalet Bakanı’nın kendisidir."

Özbek: "Adalet Bakanı Metni Keşke Bir Hukukçuya Hazırlatsaydı"
HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek de verilen kararı savundu, Adalet Bakanı’nı eleştirdi:

"Adalet Bakanı o metni keşke bir hukukçuya hazırlatsaydı. O zaman HSYK’nın görev ve yetkilerini daha iyi anlaşılırdı. "

Bu açıklamaların ardından HSYK Adalet Bakanı Müsteşarının katılımıyla toplandı.

Akdağ: "Gerçek Demokrasinin Doğum Sancıları"
Gelinen noktayla ilgili en çarpıcı yorumlardan biri de Erzurum milletvekili ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan geldi:

"Türkiye aslında bir anlamda gerçek bir demokrasinin doğum sancılarını yaşıyor. Bunların yaşanması belki kaçınılmazdır ama hiçkimse geriye gidişi aklından bile geçirmesin"

TRT