Dün akşam saatlerindeki ilk eylem Taksim Tünel'de gerçekleştirildi.

"Antikapitalist Öğrenciler" adlı 20 kişilik grup, "Darbeciler Hesap Verecek" yazılı pankart açarak "Dur de, dur de, darbelere dur de", "Kenan Evren Silivri'ye" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Irmak Yalman, "Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir tatbikat tertip edilmiş; tatbikatta halkımızın bağrından kopup gelen askerlerin halka "balyoz" indirmesi planları yapılmıştır. Bu faaliyetlerin önemli bir kısmının bu tür olaylara müdehale etmesi ve engel olması gereken mülki makamların müsaadesi ile ve bilgisi dahilinde yapılmış olması meseleyi daha da vahim hale getirmektedir" dedi.

Yalman, "Bölgemizdeki gelişmeler, özgürlükler ile oynamanın ve subayların siyasi bir söyleme ve amaca alet edilmesinin yol açabileceği felaketlerin ibret alınması gereken örnekleri ile doludur. Darbe ile kurulan rejimlerin kanlı, ölümcül birşeye dönüştüğü, ülkemizde ve ülkedışında da görülebilmektedir. 12 Eylül'de ortaya çıkan olayın bunun çarpıcı bir örneği olduğu ifade edilebilir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin çağdaş bir demokrasi olarak, huzur ve istikrar içinde yaşamasının tek şartının, darbe anayasasının değişmesinden geçtiği şüphesizdir" diye konuştu.

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Darbeye karşı 70 milyon adım koalisyonundan konfetili protesto

İkinci eylem ise Galatasaray Lisesi önünde gerçekleşti. 'Darbeye karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu' üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, darbeci generallerin yargılanması gerektiğini belirterek, "Kenan Evren ve Yaşar Büyükanıt yargılansın" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan üniversite öğrencisi Zişan Tokaç 27 Mayıs e-muhtırasının 12 Mart muhtırasından daha sert bir muhtıra olduğunu söyleyerek, "Genelkurmay'ın internet sitesinde 27 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan muhtırayı General Yaşar Büyükanıt yazmıştı. Muhtırayla talimatı alan Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı seçimini "367 saçmalığı"yla iptal etmişti. Yaşar Büyükanıt bugünlerde emekliliğin tadını çıkarıyor, Anayasa Mahkemesi üyeleri maaşlarını tıkır tıkır alıyor" dedi.

Tokaç, "Darbe yapanın yanına kar kalıyor. Ergenekon, Kafes, Balyoz davaları devam ediyor. Ama mahkemece göz altına alınmaya çalışılan generaller susurluk savcısınca korunuyor, Kozmik odaya giren hakim tehdit ediliyor, Danıştay saldırısının görüntüleri OYAK tarafından siliniyor, Hrant'ın katilleri korunuyor, generallerin döşediği mayınlarla yavrularımız can veriyor, taş atan çocuklar hapislerde çürüyor, Kürtlerin temsilcileri kelepçeleniyor, "bu ülkeye barış geldikten sonra canımı al" diyen Ahmet Türk yumruklanıyor, darbe anayasasına hayır diyenler renk değiştiriyor, darbe devam ediyor" diye konuştu.

Tokaç, e-muhtıraya imza atan dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın 'darbeye teşebbüsten' yargılanması gerektiğini söyledi. Grup açıklamanın ardından Tünel'e doğru yürüdü.

İstanbul Barosu önünde geçerken seslerini yükselten grup üyeleri, Baro'nun darbecilere sahip çıktığını öne sürdü.

Anayasada yapılan değişiklikle, darbecilerin Yüce Divan'da yargılanmasının önünün açıldığını ve darbe zemininin ortadan kalktığını söyleyen eylemciler, İstanbul Barosu önünde konfeti patlattı. Grup yürüyüşlerinin tamamlamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.


Cnn Türk