Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "Yargı, yakın geçmişten günümüze kadar gözaltında kayıp, kısa yoldan ve yargısız şekilde infazlar ile Uludere gibi toplu katliamlarda başarı gösteremedi. Binlerce ağır suça rağmen birkaç istisna dışında devlet görevlileri olan bu suçların failleri adalet önüne çıkarılmamaktadır. Halen binlerce dosya zaman aşımından düşmekte, insanlığa karşı işlenen suçların failleri suç ve cezadan muaf tutulmaktadır." dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile çok sayıda avukat, adli yıl açılışı nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde cübbeli açıklama yaptı. Toplumun bir arada barış içinde yaşamasının temelinin adalet olduğunu anlatan baro başkanı Tahir Elçi, yargının, devlet iktidarından bağımsız olması gerektiğini vurguladı. Yargının, yasal usulü, hükümleri taraflı uyguladığını öne süren Elçi, devlet aleyhine işlenen suçlar ile devlet görevlileri tarafından işlenen suçların soruşturmasında neredeyse tamamında kısıtlama ya da gizlilik kararı verildiğini kaydetti. Elçi, "Hatta faili üst düzey kamu görevlisi olan çok sayıda davayı, suçun işlendiği yerden binlerce kilometre uzaklıktaki batı illerine nakletmektedir. Tüm yurttaşların adil şekilde yargılandığı, vatandaşa karşı suç işleyen devlet görevlileri de etkili şekilde soruşturularak yargılandığı bir yargılama istiyoruz." diyen Elçi, bunun adil yargılamanın bir gereği olduğunu kaydetti.

İfade özgürlüğünün, demokratik bir toplumun temel değeri olduğunu anlatan Elçi, "İfade özgürlüğü ve bu özgürlüğün araçlarından olan toplanma ve gösteri özgürlüğünün olmadığı bir yerde demokrasiden söz edilemez. Geçtiğimiz adli yılda; Türkiye'nin dört bir yanında ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğü hakkına ağır müdahaleler yapıldı, güvenlik görevlilerinin gereksiz, aşırı ve keyfi güç kullanımı sonucu çok sayıda kişi öldü, yaralandı, sakat kaldı. Yeni adli yılda başta ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğü hakkına saygı bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Avukatlık mesleğinin, hak arama özgürlüğünün temel unsuru olduğunu da dile getiren Baro Başkanı Elçi, şunları söyledi: "Avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir. Yeni adli yıla yine büyük mesleki sorunlarla giriyoruz. Halen mesleki faaliyetleri, insan hakları savunuculuğu gibi faaliyetler nedeniyle 'silahlı örgüt üyeliği' suçlamasıyla yirmiyi aşkın meslektaşımız tutuklu olarak yargılanıyor. Halen 5 yıldır tutuklu avukat arkadaşlarımız bulunmaktadır. Avukatların bile makul bir süre içinde yargılama ve serbest bırakılma hakkının garanti altında olmadığı bir yargılama faaliyeti ile karşı karşıyayız. Yeni adli yılda, meslektaşlarımızı görevlerinin başında, aramızda görmek istiyoruz. Bu kadar haksızlık ve adaletsizlik varken, biz avukatlarla ilgili olan sorunları aslında çok dile getirmek istemeyiz. Mesleki çalışma alanımız her geçen gün daralmakta, meslektaşlarımızın sosyal ve ekonomik sorunları ağırlaşmaktadır."



Kaynak: CİHAN