Çiçek, "Oturulup bakılıyor. Gerekçesi nedir neden uzatıldı, bakıyoruz. Türkiye'de demokrasiyle bağdaşmayan ne varsa ortadan kaldırılması gerekiyor." dedi.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi'ne konuk olan Devlet Bakanı Çiçek, şöyle konuştu: "Bir düzenlemeyi yaparken belli bir kurumu hedef alarak değil, ona gününü göstermek, ondan intikam almak, ona bağırmak, çağırmak için düzenleme yapılmaz. Bunlar tepki düzenlemeleri olur. Faydasından çok zarar getirir. Nitekim toplumda bir kısım yasalar çağın gerisinde kaldıysa, Anayasa da dahil, tepki yasaları ya da anayasası olmasından kaynaklanıyor."

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan 'Başkent Kulisi' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Medyada yer alan 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' haberlerine ilişkin ilgililerin yaptığı açıklamalardan tatmin olup olmadığının sorulması üzerine Çiçek, "Bu olay aslı olsa da kötü, olmasa da kötü. Bunu iyi görmek lazım. Aslı varsa felaket. Aslı yoksa Türkiye'de bu kadar önemli, bu kadar vahim suçlamalar var. Bu suçlamalar halen yapılabiliyorsa bu da kötüdür.'' dedi. 21. yüzyılın 'demokrasi, insan hakları ve özgürlükler yüzyılı' olarak nitelendiğini kaydeden Çiçek, bu konuyu ne insan hakları ne özgürlükler ne de demokrasiyle de bağdaştırmanın mümkün olduğunu belirtti. "İddiaları biliyor muydunuz?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "7 yıllık iktidarımız döneminde bir kısım işleri biliyor olsak bile sabır, tahammül göstererek kendi arasında, kendi kuralları içerisinde çözmeye çalıştık. Çok kolay olmadı. Türkiye 2010'a çok kolay gelmedi. Evvela sandığa saygımız olacak. Demokrasi bu toplumun temel tercihidir artık. Demokrasi bir temel tercihtir, çağdaş bir değerdir. Mevsimlik bir şey değil.''

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 'Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak' hükmünün yer aldığı 35. maddesi ve EMASYA hatırlatılarak, "Tam demokrasiye geçiş konusunda, önümüzdeki süreçte, kısa vadede adımlarınız olacak mı?'' diye sorulması üzerine Çiçek, bu konuda adımlar atıldığını, atılmaya da devam edileceğini söyledi. Zaman yetmediği, şartlar müsait olmadığı için bazı şeylerin hâlâ yapılamadığını ifade eden Çiçek, 'demokrasiyle bağdaşmayan birtakım ayıklamaların yapılması gerektiğini' anlattı. Bir soru üzerine, İçişleri Bakanlığı'nın EMASYA ile ilgili çalışma yaptığını belirten Çiçek, "Vatandaşlarımız, herkes şundan emin olsun; Türkiye'de demokrasiyle bağdaşmayan ne varsa bunlar toplumsal gerekçeleriyle beraber ortadan kaldırılması gerekiyor. Demokratik standartları yükseltmek için birçok düzenleme yaptık. Bir düzenlemeyi yaparken birine kızgınlıkla, belli bir kurumu hedef alarak değil, ona gününü göstermek, ondan intikam almak, ona bağırmak, çağırmak, güç bende tarzındaki bir güç gösterisi maksadıyla, mülahazalarıyla, bu noktalardan hareketle düzenleme yapılmaz. Bunlar tepki düzenlemeleri olur. Bu, faydasından çok zarar getirir.'' açıklamasında bulundu.


Samanyolu Haber