Görevli idare tarafından hakkında, 70 km hız sınırı bulunan "1934 metrelik Hız Koridor Radar Sistemi" içerisinde, "78 km hızla seyrettiği" gerekçesiyle, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 51. maddesinin 2. fıkrasının A bendinde bulunan yükümlülüğün ihlal edildiğinden bahisle 235 TL bedelli "Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı" tanzim edilen vatandaş avukatı aracılığıyla cezaya itiraz etti.

İstanbul Barosu'na bağlı Avukat Banu Göncü Çelikten, "Hız koridoru radar sistemi içerisinde hız sınırı limitinin %10 tolerans sınırı ile birlikte 77 km olduğu, 1934 metrelik hız koridor sisteminin sınırları içerisinde seyreden bir otomobilin tolerans sınırını 1 (bir) birim ile aşmasının hakkaniyet gereğince makul sayılması gerektiği ve de EDS cihazının sağlıklı bir ölçüm yapmamış olma ihtimalinin de göz önünde bulundurulması gerekliliği" gerekçesiyle idari para cezasına itiraz etti.

İPTAL KARARI

Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği "78 km hızla radara düşmenin hakkaniyet gereğince makul sayılması gerektiğini ve EDS cihazının sağlıklı bir ölçüm yapmamış olma ihtimalinin de olabileceğini belirterek ilgili idari para cezasının iptalini karar verdi.

'EMSAL KARAR'

hukukihaber.net'e konuşan Avukat Banu Göncü Çelikten "Bir hukukçu olarak, Söz konusu kararın emsal karar teşkil ederek, vatandaşlarımıza trafik cezalarına itiraz edebilme haklarının olduğunu bildirmede önemli bir yere sahip olacağını düşünmekteyim." dedi.

KARAR

Kararda "Muterizin 1 birimle hız limitini aştığı, uyulması gereken hız sınırı ile aşılmış olan hız arasında 1 (bir) birim aşılmasının, EDS cihazının ölçümde sağlıklı bir ölçüm yapmamış olma ihtimali ve hakkaniyet hususu birlikte değerlendirildiğinde idari para cezasına yapılan itirazın kabulüne karar verilerek idari para cezasının İPTALİNE karar verildi." ifadeleri kullanıldı. (hukukihaber.net)

İLGİLİ MADDE

Madde 51 – Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
(Değişik:18/10/2018-7148/21 md.) Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucuYönetmelikte belirlenen hız sınırlarını;
a) Yüzdeondan yüzde otuza (otuz dâhil) kadar aşan sürücülere 235 Türk lirası,
b) Yüzdeotuzdan yüzde elliye (elli dâhil) kadar aşan sürücülere 488 Türk lirası,
c) Yüzdeelliden fazla aşan sürücülere 1.002 Türk lirası
idaripara cezası verilir.

İŞTE İPTAL KARARI