Müvekkilinin trafik uygulamasında alkolmetreye üflediğinde 0.30 promil alkollü olduğu tespit edilip sürücü belgesinin iptal edildiğini belirten Avukat İbrahim Erciyas, olaydan 48 dakika sonra acile gidip kan tahlili yaptıran sürücünün kanında sıfır promil alkol çıktığını ve buna dair doktor raporuyla Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz ettiklerini dile getirdi. 

Hukukihaber.net'e konuşan Avukat İbrahim Erciyas, "karşı taraf olan idare; alkolmetre cihazlarının bakım ve onarımlarının zamanında ve tam bir şekilde yapıldığını, bu nedenle de alkolmetrelerde hata payının olamayacağını iddia etti. Hastane raporunu kullanarak itirazımızı kabul ettirdik. Hakimlik, sürücü belgesinin tarafımıza iadesine kesin olarak karar verdi." dedi. 

"ALKOLMETRE CİHAZLARINA HER DURUMDA GÜVENİLMEMELİ"

Avukat İbrahim Erciyas, sözlerine şöyle devam etti;

"Günümüzde alkollü olarak araç kullanan ve trafik kazasına sebep olan bir çok sürücü bulunmaktadır. Devlet de bu tür kazaları önlemek adına özellikle alkolün daha fazla kullanıldığı gece saatlerinde şehrin kritik noktalarında trafik denetimleri yapmaktadır. Bu denetimlerde sürücülerden alkolmetre adı verilen cihazlara üflemeleri sağlanarak kendilerinin alkollü olup olmadıkları kontrol edilmektedir. İlgili mevzuat hükümlerine göre alkollü olarak araç kullanan sürücülerin ehliyetlerinin belirli sürelerle iptaline karar verilmektedir. Bu durumda aslında korunan şey kamunun can güvenliğidir. Ancak bu uygulamalar neticesinde kullanılan alkolmetre cihazlarının doğru ölçüm yapmaması durumlarında haksız yere trafik cezaları kesilmektedir. İlgili mercilerin bu alkolmetre cihazlarını günümüz teknolojisinde Avrupa Birliği standartlarına uygun hali getirmesi ve vatandaşın hak kaybına uğramasının önüne geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kullanılan alkolmetre cihazlarının her ölçümü, vatandaşlar tarafından "yanlış" olduğu gerekçesiyle Sulh Ceza Hakimlik'lerine itiraz yollarına başvurmalarına ve yargının zaten ağır olan iş yükünün daha da ağırlaşmasına sebep olacaktır. "

EMSAL KARAR

"Sonuç olarak kamuoyu bu emsal kararla şunu bilmelidir: Alkolmetre cihazlarına her durumda güvenilmemelidir ve ilgili yargı mercilerine itiraz yoluyla başvurulmalıdır."

İŞTE O KARAR;