Avrupa Komisyonu, Türkiye hakkındaki İlerleme Raporu'nu açıkladı.

Ardından İngiliz haber ajansı Reuters, Başbakan Erdoğan ile yaptığı röportajı yayımladı.

Erdoğan röportajında, Türkiye'nin AB üyeliğinden, füze kalkanı projesi ile IMF'ye olan borç hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, AB ile yürütülen müzakeler çerçevesinde, birliğin Türkiye'yi ertelediğini belirtti:

"Müzakere sürecinde olan bir Türkiye var. Öyle ihmaller var ki, öyle duyarsızlıklar var ki, Türkiye'ye bu kadar ağır fatura kesmeleri, hem bizi hem de halkımızı ciddi manada rahatsız etmektedir, gücendirmektedir."

Türkiye, birliğe üyelik için yürütülen 35 müzakere başlığından sadece birini tamamlayabildi. 13 başlık da görüşülmek üzere açılmış bulunmakta.

18 başlık ise Türkiye'nin üyeliğine karşı oluşuyla bilinen Fransa ve Kıbrıs Rum kesimi tarafından bloke ediliyor. Bu yıl sonuna kadar üç başlığın daha açılması bekleniyor. Erdoğan da asıl bu üç başlık sonrasındaki sürece dikkat çekiyor:

"Bakalım bu üç fasıldan sonra ne olacak veya bu üç fasıl ne zaman sona erecek? Yani şu anki görüntüye bakıldığı zaman heralde bir, bir buçuk yıllık süreç de görülüyor. Ondan sonraki süreç çok çok önemli. Çok açık, net söylüyorum, dananın kuyruğu da heralde o zaman kopacaktır."

Füze kalkanı projesi

Erdoğan Reuters'la yaptığı röportajında, füze kalkanı projesine de değindi:

"Komutası bunun kimde olacak? Düğmeye kim basacak? Bunlar önemli. Bu konuda henüz daha belirlenen bir şey yok. Bunlar belirlendiği anda da konuyla ilgili nihai kararımızı veririz."

Başbakan Erdoğan röportajın devamında, IMF ile ilgili önemli bir açıklamada da bulundu. Türkiye'nin IMF'ye sadece 6 milyar dolar borcu kaldığını ve bunun tamamını da 2012 yılının sonuna doğru ödeyeceğini belirtti.

Reuters Erdoğan için ne dedi?

Bu arada Reuters'ın, Erdoğan hakkında yayımladığı değerlendirme yazısında, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Atatürk'ten beri hiçbir liderin yapmadığı kadar, ulusuna damgasını vurdu" denildi.

AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden sonra Erdoğan'ın ülkeyi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına soktuğu, Müslüman demokrasi ülkesini, daha önceki hükümetlerin başarısız olmasına karşın, Avrupa'ya yaklaştırdığı kaydedildi.






Cnn Türk