Açılıştan önce konuşan Erdoğan, 21 aylık aradan sonra Muhsin Ertuğrul sahnesine bu törenle yeniden kavuşmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, "Daha önceden burası küçücük bir tiyatroydu. Kongre havzası diye ifade ettiğimiz bu alan belediye başkanlığım dönemimde de çok tartışıldı. 14 Şubat 2008'de İstanbul Belediyesi burada ilk kazmayı vurdu. Yedi kat yerin altında 5 katıda yerin üstünde toplamda 12 katlı. 120 bin metrekarelik alana İstanbul Kongre Merkezini inşa ettik. 17 Eylül 2009'da açılışını gerçekleştirdik. IMF Dünya Bankası yıllık toplantılarını burada başarıyla gerçekleştirdik. 17 milyon Türk lirası gibi bir harcama yapıldı. Muhsin Ertuğrul'a yakışır bir tiyatro olmasını istedik. Emeği geçenlere teşekkürler. Türk tiyatrosunun unutulmaz ismi Muhsin Ertuğrul'u bir kez daha saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

"SÖYLEDİKLERİMİZE İNANILMIYORDU"
Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin inşaatı sırasında büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını kaydeden Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnşata ilk kazmayı vurduğumuzda bana da başbakana da kazmayı vurdular. Çünkü ne söylersek inanılmıyordu. Sanki Muhsin Ertuğrul sahnesini yere gömüyorduk. Halbuki durum böyle değildi. Neler söylendi. Buraya cami yapacağımızı sananlar bile oldu. Buna inanan köşe yazarları oldu. Ciddi ciddi köşelerinde yazdılar. Sanki biz görsel sanatlara gösteri merkezlerine karşıyız. sanata karşı bir düşmanlığımız olamaz. Türkiye genelinde bütün tiyatroları yıktığımızı kaldıracağımızı sandılar. Bizimle ilgili böyle bir imaj çizmeye kimin hakkı var. Bu gibi konuşmalar sürekli yapılıyor. Birileri çıkıyor başbakan ve partisi güven vermiyor diyor. Allah aşkına tiyatro yıkıyor cami yapıyor iddiasının ben neresini düzelteyim. Bu gibi iftiraların peşine düşsem. Düzeltymeye çalışsam bu ülkede biz taş üstüne taş koyamayız."
Erdoğan, Cemil Topuzlu Sahnesi'ne de değinerek, "Cemil Topuzlu'yu dört mevsim çalışır hale getirmek için de çalışacağız" dedi.

"AKM'NİN ŞU ANKİ DURUMUNDAN KİMSE MEMNUN DEĞİL"
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) konusuna da değinen Erdoğan, "Halkımızın arasında referandum yapsak kimse AKM'nin şimdiki durumundan memnun değildir. Otopark sorunundan tutunuz içindeki alana kadar bu şekilde kullanımısız bir alan olamaz. Biz ne dedik. Arkadaki yanındaki alanı yıkalım. O alanla birlikte Taksim Meydanı'na yakışır dev bir eseri inşa edelim. Ona da inanmadılar. Ya arkadaş ben ülkeme insanıma düşmanmıyım ya? Biz bu millete efendi olarak gelmedik. Hizmetkar olarak geldik. Bizim bir derdimiz var. Şimdi başlamış olsaydık. Onu da 2010'a yetiştirebilirdik" ifadelerine yer verdi.

"YARGI KIZACAK ŞİMDİ"
Erdoğan, konuşmasının devamında şöyle konuştu: "Siz adım atıyorsunuz pat yargı karşınızda. Tabii bu sözlerime şimdi yargı kızacak. Yani projeyse proje, hizmetse hizmet. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar kan. Bunu yapmaya hakları yok. AKM'yi malesef 2010'a yetiştiremedik. Şimdi sadece tadilatı yapılıyor. Türkiye'de işler niye zor yürüyor. İşte böyle bir örnek verdim. Zorda olsa biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Uzun ince bir yoldayız. Gideceğiz gündüz gece."

"50 YILDIR SAHNEDEYİM"
Muhsin Ertuğrul'un eşi Handan Ertuğrul ise yaptığı konuşmada, tiyatronun önemine değinerek, "50 yılını bu sanata vermiş bir sanatçı olarak her açılan bir tiyatro için minnet duyuyorum. Herkese çok teşekkürler Muhsin bey, bu memleketin kalkınması için küçük yaştan itibaren hep yaptı. Son yıllarda tiyatrodan ayrıldım. O mu daha mühim ben mi daha mühimim? O bir kültür insanıydı. Onun yanında kaldım" dedi. Kendisine ihtiyaç duyulduğunu bunun üzerine tekrar sahneye döndüğünü belirten Ertuğrul, "Bana ihtiyaçları olduğunu söylediler. Tekrar devlet tiyatrolarına girdim. Emekli oldum buna rağmen babamın öldüğü gün sahnedeydim. Kolum kırık olduğu halde bir hafta oyuna devam ettim. Tiyatro gerçekten bir aşktır. Tiyatro fedakarlık ister. bunu yapan bizim gibiler hala ayakta. Burda olmadığımız zaman hayırlı işler yapmaya devam ediyoruz. Sağlığım gücüm ve imkanım yerinde olsun. Vatanıma hizmet edeyim. Daha nice tiyatroların memleketimizin en ücra köşelerinde açılmasını diliyorum" diye konuştu.
Açılış öncesi Ayla Algan ve Zihni Göktay da tiyatro konulu kısa bir konuşma yaptı. (Radikal)