ntvmsnbc ve Ajanslar

İSTANBUL - Referandumda anayasa değişti ama 12 Eylül darbecilerine yargı yolu açılacak mı henüz belli değil.

Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekili, bu konuda yapılan başvurulara ‘görevsizlik’ kararı verince tartışma başladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, bugün yaptığı açıklamada, "yargılanır ya da yargılanmazlar diyemem" dedi.

Referandumun en temel maddelerinden biri 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu kapatan geçici 15'inci maddenin kaldırılmasıydı. Bu değişiklikle darbelerin ve darbecilerin yargılanacağını söylendi ama ilk yasal başvuru sonuçsuz kaldı.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğ, 12 Eylül darbecileri için soruşturma açılması taleplerine ‘görevsizlik’ kararı verdi.

Bu karar ‘muhatap kim? tartışmalarını da beraberinde getirirken, seçenekler arasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay Başsavcılığı ve Meclis'te oluşturulacak bir komisyon gösteriliyor.

SADULLAH ERGİN'İN CEVABI
Savcılığın 'görev' konusundaki tereddütüne dikkat çeken Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, "Gelişmeleri önümüzdeki süreç gösterecek. Yargılanır ya da yargılanmaz diyemem" dedi.

ÇİÇEK: SABIRLI OLMAK LAZIM
Konu, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basının karşısına çıkan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e de soruldu.

Ayrıca, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden 9 hakimin tazminat ödemesine ilişkin kararı hukukçu olarak nasıl değerlendirdiği de sorulan Çiçek şunları söyledi:

''Benim bu konulardaki tutumum belli. Özel bir görüşüm olmaz. Çünkü bu yasaları hazırlayan bizleriz. Neticede yargılama süreci devam ediyor. Tabiatıyla görevsizlik kararları var. Ama önünde sonunda bunlar bir nihai sonuca bağlanacaktır. Biraz sabırlı olmak lazım. Belki yargı biraz ağır işliyor bu konularda. Ama neticede bir karar da verecektir. Görevsizlik kararları var. Bunları çözecek makamlar da belli. Her iki konuda söyleyeceğim budur.''


Darbeciyi kim yargılayacak Yargıtay mı? Ağır ceza mı?


"ADALET İÇİN BURADAYIZ"
Öte yandan 12 Eylül mağdurların hak arayışı da sürüyor.

Toplumsal Bellek Platformu, 30 yıl önce Mamak Cezaevi’nde gözaltındayken dövülerek öldürülen yayıncı İlhan Erdost'u andı. Mamak Cezaevi önünde buluşan grup darbe yapanların yargılanmasını istedi.

Protestocular arasında yer alan Rakel Dink, "12 Eylül'e giden yolda, askeri yönetim sırasında veya 12 Eylül'ün kurduğu düzende öldürüldüler. Şimdi bunun hesabını sormak için buradayız, adalet için buradayız" şeklinde konuştu.