Cezaevlerinde F tipi uygulamasını protesto için başlatılan ölüm oruçlarını sona erdirmek amacıyla yapılan ‘Hayata Dönüş’ operasyonunda Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 tutuklu ve hükümlünün öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması operasyondan on yıl sonra dün görüldü. Sanıklar rütbeliler değil, o dönem askerlik yapan 39 erdi, 27’si duruşmaya katıldı.
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan 27 tutuksuz asker başka illerden geldiklerini söyledi ve çoğu asgari ücretle işçi olarak çalıştığını anlattı. İki er ise Bayrampaşa değil, Ümraniye’de görevli oldukların söyledi.

Duruşmada, barodan atanan Neşe Tükenmez, dosyanın içeriğini öğrendikten sonra ‘çekilme kararı’ alarak müdahil avukatların tarafına geçti.
Duruşmada ‘yanmış fotoğrafıyla’ ‘Hayata Dönüş’ operasyonunun simgelerinden biri olan Hacer Arıkan ifade verdi. Arıkan, peruğunu çıkardı ve şöyle dedi “Silah sesiyle uyandık. İsyan yoktu. Bir bombalama oldu. Attıkları biber gazı ve gaz bombalarını havalandırmaya attık. Koğuştan çıkacakken tavandan hortumla bir madde bırakıldı. Operasyonun adını üç ay sonra öğrendim. Çok komik geldi. Bu yıl sekiz kez ameliyat oldum. Neyle yaktıklarını bilmek istiyorum. Asıl sorumlular erler değil, emri verenler.”
Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı altı yıl boyunca savcılığı oyalayıp en sonun da sorumlu olarak savcılığa biri beş yıl önce şehit olmuş, diğeri dört yıl önce TSK’dan çıkarılmış iki astsubayı sorumlu göstermişti.

Sanıklar, ölen 12 kişi için ayrı ayrı 20-25’er yıl hapis öngören ‘görevin ifası sırasında kasten adam öldürme’ ve 29 mağdur için ayrı ayrı 9 ile 15’er yıl arasında hapis cezası içeren ‘görevin ifası sırasında kasten adam öldürmeye teşebbüs’le suçlanıyor.

Dışarıdan tiyatro ve slogan
On yıl sonra mahkeme önüne gelen ‘Bayrampaşa davası’ görülürken dışarıda da protestolar vardı. İdil Kültür Merkezi ve Grup Yorum üyeleri adliye bahçesinde olayları canlandırırken, yaklaşık 100 kişilik grup da ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak, “Diri diri yakılanlarımız için adalet istiyoruz” dedi.

‘Türk de yargılansın’ Grup içinde yer alan ve o dönem cezaevinde bulunan Mehmet Güvel “10 yıl sonra bugün gerçekleşen duruşmaya ise sadece erler katılıyor. Asıl sorumlu olan komutanlar, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’ün de yargılanmasını istiyoruz” derken, o dönem Ümraniye Cezaevi’nde yatan Cengiz Karataş da “Burada yargılananlar figüran, bu davanın asıl sorumlularının yargılanması gerekir” diye konuştu.

Duruşmaya destek olmak için gelenler arasında Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük, BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani ve Avukat Eşber Yağmurdereli de vardı. Küçük, “Bu cezaevlerini hem Metris’te hem Silivri’de gördüm. Böyle bir dava olursa ben bunun içindeyim” dedi.




Radikal