GÜNDELİK POLÜLİST YAKLAŞIMLAR

Pınar Gültekin cinayetinde sanığa uygulanan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 23 yıl hapis cezasına indirilmesi ile 'haksız tahrik indirimi' tartışma konusu haline geldi, olayı değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen, "Ceza Hukuku gündelik popülist yaklaşımlarla dizayn edilebilecek bir hukuk dalı değildir. Haksız tahrik de dahil her bir müessesesinin yüzyıllara dayanan oluşum süreci ve hukuki dayanakları vardır." dedi.

'YAPTIM OLDU' ANLAŞIYI İLE DEĞİŞTİREMEZSİNİZ

Sosyal medya hesabı üzerinde konuşan Şen, sözlerine şöyle devam etti; "Toplumsal tepkilerle veya Twitter kamuoyu ve sosyal medya istedi diye, “yaptım oldu” anlayışı ile bu kurumları değiştiremezsiniz, ortadan kaldıramazsınız.

Ceza Hukukunun öncelikli amacı mağduru tam anlamıyla tatmin etmek, kefaret, kısas da değildir.

Bakın Ceza Kanununa, bakın İnfaz Kanununa bunu göreceksiniz. Dolayısıyla; özellikle hukukçular sözlerine dikkat etmeli, hukuk etiğinden ve nosyonundan ayrılmaksızın, varsa bir eleştirisi bunu somut gerekçeli karar üzerinden ortaya koymalıdır.

HAKİMLERİN BASKI ALTINA ALINMASI ASLA KABUL EDİLEMEZ

Elbette verilen karar eleştirilebilir, ama herhangi bir somut ve hukuki dayanağı olmaksızın mahkemelerin ve hakimlerin özellikle sosyal medya üzerinden baskı altına alınmaya çalışılması asla kabul edilemez. Kanun yolları da hataları düzeltmek için vardır.

Sosyal medya ve basın; istemediğimiz karar çıkınca veya istediğimiz kararı alabilmek için hakime, savcıya, mahkemeye meydan okuma veya onları baskı altına alma yeri değildir! Bu yanlışın, alışkanlık haline gelmesine izin vermemeliyiz.

HAKİM VE SAVCILAR KİMSEYİ MUTLU ETMEK ZORUNDA DEĞİL

Hakimlerimize ve Cumhuriyet Savcılarımıza tek bir şey söylüyorum; talimata, baskıya, siyasete, güce, haksızlığa göz yummayın, Anayasa, kanun, kitap, somut olayın özelliklerine ne diyorsa kararınızı verip geçin, adaletli ve vicdanlı olun, adalet dağıtın, ama baskıya boyun eğmeyin, hukuka bağlı kalın, kitaba göre karar verin bu kadar, kimsenin memuru değilsiniz, hukuku ve adaleti karşınıza alarak kimseyi de mutlu etmek zorunda değilsiniz. Yargı mensubu kimsenin emir eri değildir. Yanınızdayız, yalnız değilsiniz.

Kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına inanalım, adaletin bir gün herkese lazım olacağını da unutmayalım." (hukukihaber.net)