Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanması, ardından bu süreci başlatan Erzurum'daki savcıların özel yetkilerinin kaldırılmasıyla ilgili "Hukuk rafa kalkmış durumda "diyor.

bianet'in görüştüğü Turan'a göre, Cihaner'in tutuklanması bir hata. "Bir başsavcıyla ilgili, bir terör örgütünün üyesi olmak suçlamasıyla soruşturma yürütebilirsiniz, onu yargılayabilirsiniz. Ama görevinden alınabilirdi; tutuklanması hataydı."

"Yetkilerin kaldırılması da hata"

Turan, Erzurum'daki beş savcının özel yetkilerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından kaldırılmasının da bir hata olduğunu, bir yanlışın üzerine başka bir yanlışla gidildiğini düşünüyor.

"Bu soruşturmayı yürüten savcılar, verdikleri bir karardan dolayı bu kararla karşı karşıya kaldılar" diyen Turan gerek Cihaner'in Erzincan'da yürüttüğü cemaatlerle ilgili soruşturmanın gerekse Erzurum'daki Ergenekon soruşturmasının bu kararlardan olumsuz etkileneceğini söylüyor.

Turan bu durumun bütün hukukçuları ideolojik taraf almaya zorladığını, bunun hukuku zedelediğini vurguluyor. "Bir taraftan olanlar 'İyi ki başsavcı tutuklandı', diğer taraftan olanlar 'İyi ki yetkiler kalktı' diyor. Hukukçular böyle düşünemez. Yaşananlarda hukukun üstünlüğü yok. Ama bu durum, hukukçuları taraf olmaya zorluyor. Biz taraf olmayacağız."

Turan, Erzurum'daki savcıların Cihaner'le ilgili soruşturma yürüterek yetkilerini aşıp aşmadığını söyleyebilmek içinse dosyayla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmak gerektiğini dile getiriyor, yorum yapmıyor.

Erzurum - BİA Haber Merkezi