Türk, DSP İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, anayasa değişikliğinin önemli bir bölümüne itiraz etmediklerini, ancak Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yeniden yapılanmasına ilişkin değişikliklerin yargı bağımsızlığıyla
bağdaşmadığını ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Değişikliklerin zorunlu olarak halk oylamasına sunulacağını hatırlatan Türk, süre konusunda tartışmaların yaşandığını, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verdiği "120 gün" kararının anayasaya uygun olduğunu bildirdi.

Türk, sürenin 60 güne ineceğine dair kararın, tıpkı seçimler için olduğu gibi bir yıl sonra uygulanabileceği yönünde anayasa maddesinin çok net olduğunu belirterek, "Dolayısıyla Başbakan'ın ve bir Başbakan Yardımcısı'nın bu kararın siyasal nitelikte olduğu yönündeki suçlamaları yersizdir. YSK başka türlü karar veremezdi" diye konuştu.

Referandumun 12 Eylül Pazar günü yapılacağını hatırlatan Türk, şunları söyledi:

"Halkımızın halk oylamasında iktidara önemli bir ders vereceğine inanıyoruz. Geçmişte yaşandı, şimdi de Türkiye Cumhuriyetinin en temel ilkelerinin başında gelen hukuk devletinin güvencesi olan yargı bağımsızlığı açısından zedeleyeceğine, dolayısıyla halkımızın referandumda iktidara önemli bir ders vereceğine inanıyoruz"

Türk, Anayasa Mahkemesine yapılan iptal başvurusuyla ilgili sorulara da şu karşılığı verdi:

"Ortada henüz kabul edilmiş bir anayasa yok, sadece meclisten geçen bir metin var. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi, bu gerekçeyle incelemeyi kabul etmeyebilir. Halk oylamasında kabul edildiği takdirde 10 gün içinde dava açılabilir. Halk oylamasında kabul edilip edilmeyeceği belli olmayan bir değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne götürmek çok gerekli değildi."


Cnn Türk