Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can, diğer eşbaşkan Ertekin’in HSYK ile ilgili endişelerine katılmadığını açıkladı. Can, “Bakanlık eleştirilebilir ama yeni üyelerin kararlarını beklemeliyiz” dedi.

Hakim ve savcılardan en çok oy alarak HSYK üyeliğine seçilen Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, HSYK seçimlerine ilişkin olarak Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin’in gündeme getirdiği iddialara yanıt verirken “Orhangazi Ertekin 50 üyesi olan bir derneğin eşbaşkanı. En çok oy alan adayları 300 civarında oy aldı. Ama bu konuyu bir de aynı derneğin diğer eşbaşkanı olan Osman Can’a sorun, bakın o ne diyor?” demişti. Yurt dışında bulunan Osman Can, daha önce bu konudaki sorulara yanıt vermeyerek “Bu yargıçların seçimi, ben de yargıç değilim” karşılığını vermişti. Ancak Can, HSYK seçimlerine ilişkin görüşlerini dün Star gazetesinde yayınlanan makalesinde açıkladı.

HSYK seçimleriyle ilgili yapılan yorumlara ilişkin olarak “biçimsel demokratik araçların ardından demokratikleşmede derinleşmenin gerekliliğinin bütünüyle göz ardı edilmemesi” gerektiğini söyleyen Can, referandum öncesi yargının geleneksel ideolojik siyasetin uygulayıcısı olduğunu ve özgürlük gibi bir önceliğe sahip olmadığını savundu.

Seçim sonuçlarına ilişkin olarak “Adalet Bakanlığı ’na ciddi eleştiriler yöneltilebileceğini” ifade eden Can şöyle devam etti:

“Sistemin inşası bakımından bürokrasi devre dışı bırakılabilir ve demokrasi ortak paydasında birleşenlerin çoğulculuğunu yansıtacak pratik önlemler alınabilirdi. Buna rağmen politik, sosyal ve kültürel eğilimleri hakkında henüz bir fikre sahip olmadığımız yeni üyelerle ilgili sağlıklı değerlendirmede bulunmak için kararlarını ve icraatlarını beklemek zorundayız. Eski düzenden daha kötü olamaz herhalde; çünkü eskinin ‘ne’ olduğunu çok iyi biliyoruz. Kuşkusuz Cumhurbaşkanının atayacağı üyelerle ‘farklı’ bir perspektifin yaratılması dahi söz konusu olabilir.” (Vatan)