Etiler'de Koç Köprüsü altında elektrikli bisiklet üzerine yerleştirilen bomba saat 08.58'de büyük bir gürültüyle patladı. Binlerce İstanbullunun işe gitme telaşında olduğu saatte meydana gelen patlamada biri polis 8 kişi yaralandı. Patlamada, arkadaşı Ceyhan Mercan ile otomobille olay yerinden geçen Ayten Bal (38) bacağını kaybetti. Patlamanın Etiler Polis Okulu'na çok yakın bir mesafede gerçekleşmesi, hedefin polis mi olduğu sorusunu akıllara getirdi. Patlama sonrası çevrede kısa süreli panik yaşanırken, polis ikinci bir bomba ihtimaline karşı bölgeyi boşalttı. Patlamanın yaşandığı alana 500 metre çapında güvenlik şeridi oluşturuldu.

Patlamanın etkisiyle 5 araç ve çok sayıda ev ve işyeri zarar gördü. Olay yerine gelen polis ekipleri, iki İETT otobüsü, bir taksi ve sivil plakalı bir otomobili incelemeye aldı. İkinci bir patlama ihtimaline karşı bölgede tüm cep telefonu sinyalleri bir süreliğine kesildi. Bombanın patlatıldığı yolun, servis güzergâhı olduğu, olay sırasında öğrenci bulunmamasının büyük bir faciayı önlediği belirtildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri ile bomba uzmanı polisler, patlama bölgesinden parça örnekleri aldı. Deliller, incelenmek üzere kriminal laboratuvarına gönderildi. Bölgede ve civarda bulunan MOBESE ve güvenlik kameraları da araştırmaya alındı. Yapılan ilk incelemede, bombanın plastik patlayıcı olduğu belirlendi. Elektrikli bisikletin 4 aküsüne bağlanarak patlamanın şiddetinin artırıldığı tespit edildi. Teröristlerin hedefinin polis okulu öğrencileri olduğu ancak bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığı aktarıldı. Etiler Polis Okulu'nda okuyan öğrencileri taşıyan okul servisinin 08.00 sularında okula giriş yaptığı öğrenildi. Teröristlerin eylemi bu saatte yapamamasının sebebi de araştırılıyor. SERKAN SAĞLAM, MUZAFFER SALCIOĞLU, DERVİŞ GENÇ, METİN ÇOLAK, fazlı mert İSTANBUL

Bisikletli bomba, dördüncü kez kullanıldı

Emniyet kayıtlarına göre bisiklet içine yerleştirilmiş bombalı saldırılar, daha önce de Mersin, İzmir ve Diyarbakır'da benzer şekilde gerçekleştirildi. 1 Ekim 2006'da Mersin Devlet Hastanesi Acil Servisi'nin girişine bırakılan bisikletin üzerindeki bombanın patlatılması sonucu 3 kişi yaralandı. Yaralılar arasındaki F.K. 'örgüt adına bombalı eylem yapmak' suçundan tutuklandı. Bombalı bisiklet ile gerçekleştirilen en büyük saldırı ise 14 Mayıs 2007'de İzmir Bornova'da 1 kişinin öldüğü 18 kişinin yaralandığı saldırıydı. Bu saldırıdan yaklaşık 1 ay sonra bu kez 'bisikletli bomba' Diyarbakır'ı kana buladı. Diyarbakır'ın Ofis semtindeki minibüs durağındaki bomba 2'nci Taktik Hava Üssü'ne personel taşıyan askeri servis aracını hedefliyordu. Patlamada biri asker 7 kişi yaralandı.

Yöntem, PKK'yı akla getiriyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili olarak, "Şu anda kesin bir netice alınmadan söylersek yanlış olur ama şekline baktığımız zaman terör örgütüyle alakalı olduğu çıkıyor ortaya." dedi. Niğde'de düzenlenen mitingin ardından gazetecilerin İstanbul'da meydana gelen patlamaya ilişkin sorularını cevaplayan Erdoğan, değerlendirme ve incelemelerin sürdüğünü ifade ederek, "Kesin bir şey yok. Netleştikten sonra zaten başta İstanbul Valim olmak üzere emniyet müdürü gerekli açıklamayı yapacaktır." diye konuştu.

'Patlamanın hedefi siviller'

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, saldırıda hedefin siviller olduğunu açıkladı. Patlayıcının büyük ihtimalle zaman ayarlı olduğunu belirten Vali Mutlu, "Bundan önceki olaylarda olduğu gibi bu olayı da çözüp sivil yurttaşlarımızın canına kasteden failleri adalete teslim edeceğiz." dedi. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da saldırıda polis memurlarının da hedef alındığını söyledi. "Patlamanın polis okulu yakınında olması altı çizilmesi gereken bir husustur." diyen Çapkın, "Bu kimsenin yanına kalmaz." diye konuştu.

'Deprem oldu zannettik'

Görgü tanıklarının anlattıkları patlamanın dehşetini gözler önüne serdi. Olayda aracı hasar gören taksi şoförü Yalçın Demirkıran, "Akmerkez'den Zincirlikuyu'ya ilerliyordum. Büyük patlamayla sarsıldık. İnsanlar panik halinde bağrışıyordu." diye konuştu. Patlamayı mutfakta iş yaparken duyan Sevim Gündoğan da, "Büyük bir sallantı hissettim. Deprem olduğunu sandım." dedi. Eczacı Gılman Doğan ise, "Seçim öncesi bunların yaşanması manidar." ifadelerini kullandı.