ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze savunma sistemi için Türkiye'ye baskı yapmadıklarını ve bu konuyu görüşmeye devam ettiklerini söyledi.
Türk tarafı, füze savunma sistemine iki şartın sağlanması halinde destek verilebileceğini belirtti.

Gates, NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısının ardından bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine Türk meslektaşlarıyla füze savunması dahil birçok konuyu tartıştıklarını belirtti. Gates, ''Bu konuda (Füze savunması sistemi için) Türkler'e baskı uygulamadığımızı, mütefiklerimizden biriyle devam eden görüşmeler yaptığımızı söyleyebilirim'' dedi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Gates'le yaptıkları görüşmede, füze savunma sistemi de gündeme geldi.
Görüşmede Türk tarafı ''NATO öncülüğünde, tüm NATO topraklarını kapsaması ve NATO üyelerinin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem planlanması'' durumunda füze savunma sistemine destek verebileceklerini belirtti. NATO'nun 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde onaylanacak yeni stratejik konseptinin de ele alındığı sözkonusu görüşmede, bu konuda iki ülke arasındaki diyalogun sürmesinin faydalı olacağı kabul edildi. Yaklaşım yarım saat süren 4'lü görüşmede Irak, Lübnan ve Balkanlar'daki son gelişmeler de ele alındı.

TOPLANTI
NATO dışişleri ve savunma bakanları, 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde, NATO devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacak yeni stratejik konsepti tartışmak için toplandı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının başlangıcında yaptığı konuşmada, NATO'nun temel görevinin 28 üye ülkedeki 900 milyon vatandaşı muhtemel saldırılardan korumak olduğunu vurgulayarak, bu sorumluluğun değişmeyeceğini fakat modern, değişen tehdit yapısına karşı modern savunmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Rasmussen, "NATO'nun tüm Avrupa'yı füze saldırısı tehdidine karşı korumasını isteyip istemediğimize karar vermeliyiz. Tehdit açıktır, bu kapasite (füze kalkanı) mevcuttur ve maliyeti üstlenilebilir. Tüm Avrupa'yı kapsayacak füze savunmasını bir NATO kapasitesi yapmamız gerektiğine inanıyorum" dedi. Füze kalkanı için bir süredir Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'yla müzakereler yürüten ABD, "haydut devlet" olarak gördüğü İran ve Kuzey Kore'den gelebilecek muhtemel saldırılara karşı güvence sunacağını savunduğu projeyi, NATO şemsiyesi altında gerçekleştirmek istiyor. Türkiye ise komşularına kuşatılmışlık hissi vererek rahatsız edecek bir füze kalkanına sıcak bakmıyor.
Türkiye ayrıca füze kalkanının ABD değil NATO tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyor.

NATO'nun yeni stratejik konsept taslağında, siber saldırılara karşı saldırıyı da içeren aktif savunma önerisine yer verilmesi, bazı üyeleri rahatsız ediyor. Estonya'da Nisan 2007'de Rus kaynaklı olduğuna inanılan ve birçok banka ve kamu kuruluşlarının internet sitelerinin günlerce devre dışı kalmasına neden olan siber saldırılar ve son olarak İran'ın sanayi ve nükleer tesislerinde üretim aksamalarına neden olan, ABD ve İsrail kaynaklı olduğu sanılan Stuxnet adlı virüs saldırısı, sanal sistemlerin güvenliğini ön plana çıkardı.

ABD, 2 yıl önce gizli askeri bilgilerin tutulduğu bilgisayarlara karşı yapılan siber saldırı girişimi üzerine, savunma bakanlığı bünyesinde askeri bilgisayar ağlarının güvenliğinden sorumlu bir birim oluşturarak aktif siber savunma politikasını hayata geçirmişti. ABD, NATO içinde de benzer bir yapılanmanın bayraktarlığını yapıyor. NATO tarihinde ilk kez ortak toplanan dışişleri ve savunma bakanlarının diğer gündem maddeleri arasında, NATO reformu, üçüncü ülkelerle ve diğer uluslararası örgütlerle ortaklıklar ve Afganistan bulunuyor.

GATES İZMİR'DEKİ ÜSSÜN KAPATILMASINA KARŞI
NATO Savunma Bakanları, NATO'nun yeniden yapılandırılması kapsamında personel sayısının 13 binden 9 bine ve karargah sayısının 12'den 8 ya da 9'a düşürülmesini onaylarken, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'de en az bir NATO üssünün bulundurulması gerektiğini söyledi. Diplomatik kaynaklar, NATO Savunma Bakanlarının İttifak'ın halen 12 olan karargah sayısının üçte bir oranında azaltılmasına yeşil ışık yaktığı toplantıda, Türkiye'de en az bir NATO üssü bulunması gereğini vurgulayan Gates'in, NATO bünyesinde tartışılan İzmir'deki Müttefik Hava Unsur Komutanlığı Karargahı'nı kastettiğini belirtti. Türkiye, komuta yapısını gözden geçiren NATO'nun İzmir'deki hava üssünü kapatmasına sıcak bakmıyor. NATO'nun Almanya ve İtalya'da ikişer ve Türkiye ile birlikte İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'ta bir karargahı bulunuyor.

DAVUTOĞLU VE GÖNÜL, CLINTON VE GATES'LE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Amerikalı meslektaşları Hillary Clinton ve Robert Gates'le görüştü. NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısının hemen ardından yapılan ve heyetlerin de katıldığı 4'lü görüşmede, NATO gündemindeki ve ikili konular ele alındı.


AA