İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi, Genç Avukatlar çalıştayı düzenledi. Çalıştaya 54 farklı şehirden avukatlar katıldı. Çalıştayın ardından İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi Genel Sekreteri Avukat Cansu Telli basın açıklaması yaptı.

Çalıştaya katılan tüm meslektaşlarına teşekkür eden Avukat Telli, "Bugün karşınıza 54 ilden gelen Genç Avukatlar merkez meclisleri ve komisyonlarından meslektaşlarımız ve İstanbul Barosu mensubu genç avukatlarla birlikte çıktık. Biz bugün burada bir kıvılcım yaratmak istedik. Bu kıvılcım değişimin, güzel günlerin habercisi olsun istedik. İki gün boyunca mesleğimizin geleceğini, niteliğin değil niceliğin ön plana alındığı hukuk fakültelerini, avukatların ücret ve sigorta sorunlarını, güçsüzleştirilmeye ve itibarsızlaştırılmaya çalışılan mesleğimizi konuştuk. 7 Haziran'da meclisten geçerek kanunlaşan, genç avukatlar ve stajyer avukatları adliyelerden ve hukuk bürolarından uzaklaştıran, çoklu baro yasası sonrası kurulan sözde barolara fon sağlayan yeni düzenlemeyi tartıştık" şeklinde konuştu.

Çalıştayda konuşulan tüm hususları bir rapor haline getirerek en kısa zamanda Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere Adalet Bakanlığı ve TBMM’ye sunacaklarını kaydeden Telli, "Biz bugün burada farklı fikirleri, farklı çözüm önerilerini ortaya koysak da günün sonunda hepimiz tek bir paydada buluştuk. Gençliğimizi teslim etmeyeceğiz. Mesleğimizin onurundan, dik duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Cübbemizi iliklemeyeceğiz ve cübbemize düğme diktirmeyeceğiz. Biz yargının kurucu unsurlarından biriyiz. Biz savunmayız, savunma biziz. Bu hakikati her kim unutur, biz orada oluruz. Bu gerçeği kim görmezden gelir biz karşısında dururuz. Kim bu gerçeğe kulağını tıkar daha yüksek sesle haykırırız" dedi.

Genç Avukatlar Çalıştayı

İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi’nce düzenlenen ‘Genç Avukatlar Çalıştayı’ Baromuz Konferans salonunda, Türkiye’nin değişik barolarının Genç Avukatlar Meclisi, Merkezi ve Komisyonu temsilcisi genç avukatların katılımıyla, 25-26 Haziran 2022 Cumartesi-Pazar günü 09.30-17.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını,  Sofya’da 22-25 Haziran tarihleri arasında Avrupa Barolar Konseyi ile Avrupa Barolar Federasyonu’nun birlikte düzenlediği 3 günlük toplantıdan yeni dönen İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptı. Toplantı izlenimlerini paylaştı. Genç avukatlarla durum değerlendirmesi yaptı.

Durakoğlu açılış konuşmasında; "Sizlerin burada olması, çalıştayın sonuçları bakımından, bugünün önemli bir gün olacağını düşünüyorum. Yıllardır aşılamayan sorunları, gerçekten doğru tespit edebilmek ve doğru değerlendirmelerini yapabilirsek, bugün gerçekten önemli bir gün olacaktır. Sorunları bu denli önemseyen, İstanbul’a kadar gelen, emek harcayan, bu çalıştaya destek veren sizlere; Genç Avukatlar Merkezimize teşekkür etmek istiyorum. Türkiye ölçeğinde sorunları araştırıp çözüm bulmaya çalışmak büyük  bir cesaretti. Bu cesaretin bu noktaya varabilmiş olmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Durakoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dün gece saat 01.00’de, Avrupa Barolar Konseyi ile Avrupa Barolar Federasyonu’nun birlikte yaptığı 3 günlük toplantıdan geldim. Bu toplantının değerlendirmesini de sizinle burada yapmak istiyorum. Çünkü bugünkü konumuzla ilgili olduğunu düşünüyorum. Toplantıya, Sofya’ya giderken, gelecekte nasıl bir avukatlık yasası oluşturabiliriz? Batılı Ülkeler nasıl bakıyorlar? Oradaki sorunlar ile bizim sorunlarımızı farklılaştıran olgular nelerdir? Özellikle de geleceğin avukatlık yasası bu çerçevede nasıl olur? düşüncesiyle, bir şeyler kapabilmek, bilgiler biriktirebilmek gibi düşüncem vardı. Değerlendirmeyi birlikte yapacağız. Bütün dünyada, Avrupa’da 3 temel konu konuşuluyor. Bir tanesi  dijital gelişmeler, ‘dijital adalet’ deniliyor. Artık o noktaya gelmiş. Adalet açısından, yargı düzeni açısından da barolar açısından da biz sanıyorum biraz daha iyi durumdayız. Pek çok Avrupa ülkesi UYAP’ını kuramamış. Kendi ülkelerinde oturtamamış. Öbür iki sorun ‘hükümet baskıları’ ve ‘genç avukatlar’. Onlar genç avukatların yanına sılaş çekip devamına yaşlı avukatları da işin içerisine çekiyorlar.  Çünkü özelikle bu dijital gelişmenin geldiği noktada, özellik batı ülkeleri o kadar genç olmadığı için nüfus olarak yaşlı bir nüfusa sahip olduğu için teknolojik gelişmelere yaşlı avukatların uyum gösterememeleri onlar açısından bir sorun. Bu uyumu nasıl sağlayabileceklerini konuşuyorlar. Ama genç avukatlar orada da çok ciddi bir sorun"

BİRİNCİ GÜN SORUNLAR İKİNCİ GÜN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONUŞULDU

İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi Başkanı Av. Kerem Donat, ‘Genç Avukatlar Çalıştayı’nın takdim konuşmasını yaptı. İki gün sürecek çalıştayın işleyişini anlattı. Birinci gün, Türkiye’nin değişik illerinden gelen genç avukatlar, söz alarak  yaşadıkları sorunları ifade etti. İkinci gün ise yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerileri paylaşıldı. Konuşuldu.Tartışıldı. Çalıştayda konuşulan sorunlar ve çözüm önerileri bir rapor haline getirilerek çözüme kavuşturulmasına katkı sunmak üzere ilgili kurumlara sunulacak.

İkinci günün sonunda hazırlanan yazılı basın açıklaması,  İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi Genel Sekreteri Av. Cansu Telli tarafından okundu.

GENÇ AVUKATLAR ÇALIŞTAYI BASIN AÇIKLAMASI

Saygıdeğer meslektaşlarım ve değerli basın mensupları hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Bu hafta sonu İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi öncülüğünde düzenlediğimiz ve bir ilke imza attığımız Genç Avukatlar Çalıştayı’na  54 baronun Genç avukatlar meclis, merkez ve komisyonlarından katılan tüm meslektaşlarımıza mesleğimizin geleceğine olan katkılarından dolayı Baromuz ve Merkezimiz adına çok teşekkür ederiz.

 Bugün karşınıza 54 ilden gelen Genç Avukatlar merkez meclisleri ve komisyonlarından meslektaşlarımız ve İstanbul Barosu mensubu genç avukatlarla birlikte çıktık. Biz bugün burada bir kıvılcım yaratmak istedik. Bu kıvılcım değişimin, güzel günlerin habercisi olsun istedik. İki gün boyunca mesleğimizin geleceğini, niteliğin değil niceliğin ön plana alındığı hukuk fakültelerini, Avukatların ücret ve sigorta sorunlarını; güçsüzleştirilmeye ve itibarsızlaştırılmaya çalışılan mesleğimizi konuştuk. 7 Haziran'da meclisten geçerek kanunlaşan, genç avukatlar ve stajyer avukatları adliyelerden ve hukuk bürolarından uzaklaştıran, çoklu baro yasası sonrası kurulan sözde barolara fon sağlayan yeni düzenlemeyi tartıştık.

Çalıştay'da konuştuğumuz tüm bu hususları katılım sağlayan tüm barolar ile birlikte en kısa zamanda bir rapor haline getirerek Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere tüm barolara, Adalet Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve ilgili  kurum ve kuruluşlarla paylaşacağız. 

Biz bugün burada farklı fikirleri, farklı çözüm önerilerini ortaya koysak da günün sonunda hepimiz tek bir paydada buluştuk. Gençliğimizi teslim etmeyeceğiz. Mesleğimizin onurundan, dik duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Cübbemizi iliklemeyeceğiz ve cübbemize düğme diktirmeyeceğiz. Buradan tüm ilgililere sesleniyoruz: Gençlere, Genç Avukatlara kulak verin;

 Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi: “Geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri gençlerdir. Geleceğimizin bütün ümidi gençliktir.”

 Buradan avukatları yok sayan, avukatlık mesleğini itibarsızlaştırmaya çalışanlara sesleniyoruz. Biz yargının kurucu unsurlarından biriyiz. Biz Savunmayız, savunma biziz.!!! Bu hakikati her kim unutur, biz orada oluruz! Bu gerçeği kim görmezden gelir biz karşısında dururuz !!! Kim bu gerçeğe kulağını tıkar daha yüksek sesle haykırırız !! Adaleti karanlığa gömmek isterse, adaletin karanlığa gömülmek istendiği yerde güneş olur doğarız !!!

 Mesleğimizin güçsüzleştirilmesine, sorunlarımızın görmezden gelinmesine ya da mesleğimizin hedef gösterilmesine asla müsaade etmedik; etmeyeceğiz. Bir kez daha söylüyoruz;

 Savunma susmayacak, biat etmeyecek ve yenilmeyecektir!

 Bu azim ve kararlılıkla; geleceğimiz için, adalet için, kutsal savunma hakkı için genç avukatların tespit ettiğimiz sorunlarının derhal çözülmesi gerektiğini tekraren altını çizerek söylüyoruz. Sorunlarımız çözülmeden güçlü bir savunma olmaz. Güçlü bir savunma olmadan bağımsız bir yargı, bağımsız yargı olmadan ise adaletin ve Cumhuriyetin varlığından söz edilemez.

 Sözlerimizi yine Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine değinerek tamamlamak istiyoruz: 

“İstiklal, istikbal, hürriyet ve her şey adaletle kaimdir!”

 Adaleti sağlayacak olan yargı, yargının en önemli sacayağı ise savunma yani bizleriz!

 Saygılarımızla.

İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi