Milli Savunma Bakanlığı'nın Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nu açığa alırken, formülü Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) yürütmeyi durdurma kararından aldığı ortaya çıktı. SABAH, YAŞ'ta terfi etmeleri önerilen ancak Milli Savunma Bakanlığı terfi kararnamesi hazırlamadığı için bir üst rütbeye atanamayan üç generalin AYİM'de açtıkları davada verilen yürütmeyi durdurma kararının gerekçesine ulaştı. 10 sayfalık gerekçeli kararda, "açığa alma" işlemiyle başlayan tartışmalara da ışık tutan 3 önemli detay çıktı.

1- BAŞBAKANLIK: AKTÜTÜN GÖRMEZDEN GELİNEMEZ
Üç üç generalin açtığı davada Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıkları yürütmeyi durdurma istemine karşı savunma yazısı gönderdi. Ancak askeri mahkeme 27 Eylül'de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara karşı Başbakanlık, MSB ve İçişleri Bakanlıkları AYİM kararına itiraz etti. Başbakanlık, davacı generaller hakkında darbe girişimi suçlamasıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığının hatırlanmasını istedi. Davacı generallerden Gürbüz Kaya için de Aktütün, Gediktepe ve Hantepe baskınlarıyla Çukurca'da patlayan mayınları dayanak gösterdi.

Genelkurmay suskunluğunu bozdu


2- BAKANLIK, TAKTİĞİ AYİM KARARINDAN ALDI
AYİM'in gerekçeli kararında, TSK Personel Kanunu'nun 65'inci maddesinin terfilerle ilgili olmasını göz önünde tutan askeri mahkeme, generallerin terfi ettirilmemelerinin ancak tutuklama ve açığa alınmış olmaları halinde mümkün olabileceğini, oysa ki bu üç general için ikisinin de var olmadığını aktardı. Bakanlık, "Davacı hakkında açığa alma kararı vardır, bu nedenle yürütmeyi durdurma kararını yerine getirip terfi ettiremem" deme olanağına sahip oldu.

3-GENELKURMAY TERFİDE ISRARCI OLMUŞ
Gerekçeli karardaki bir başka ayrıntı da Genelkurmay Başkanlığı'nın üç generalin terfi ettirilmesi konusunda MSB'den ısrarcı olduğunu gösterdi. Genelkurmay'ın terfi önerisine, MSB, 4 Ağustos'ta "Haklarında yakalama kararı var, kararnamelerini hazırlayamayız" yanıtını verdi. Generaller hakkındaki yakalama kararı kalktıktan sonra Genelkurmay, 12 Ağustos'ta yeniden MSB'ye başvurdu. MSB ise kararnamelerin Resmi Gazete'de yayımlandığını belirterek "Yeni bir kararnameye gerek yok" dedi.


Sabah