Hadise, Amerika’nın New Jersey eyaletinde geçen cumartesi oynanan Türkiye-Çek Cumhuriyeti hazırlık maçı öncesinde İstiklal Marşı okumuştu.

Müzisyenler, Hadise’nin marşı okurken detone olduğu söylemişti. Sezen Cumhur Önal ise “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle kepazelik olmaz” demişti.

Hadise “Karşılık beklemeden ülkeme hizmet ettim. Bunun adı kepazelik ise ‘Evet kepazeyim” dedi.

İŞTE TARTIŞILAN İSTİKLAL MARŞI YORUMU- VİDEO

Hadise’ye sevgilisi, müzisyen Sinan Akçıl da şu sözlerle sahip çıktı: Hadise’yi eleştirenler hiçbir şey üretmeyip sürekli konuşan kişiler. ‘Hadise çocuk gibi okumuş’ diyorlar.

Bu ülkede İstiklal Marşı’nı en güzel çocuklar okur. Hadise’nin arkasındayım. O zaman bana da ‘Kepaze mi?’ diyecekler...  (Posta)


MÜZİK OTORİTELERİNDEN HADİSE'YE SERT ELEŞTİRİLER


SEZEN CUMHUR ÖNAL

Böyle kepazelik olmaz...
 Bunca yıllık müzik hayatımda böyle bir post-modern İstiklal Marşı dinlemedim. İstiklal Marşı'nı böyle söylemeye cesaret etmek bile bir insanın karakterini gösterir. İstiklal Marşı  kendi  ölçekleri ve melodi yapısı içinde söylenmesi gereken bir ulusal marştır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir kepazelik olmaz.

GARO MAFYAN

Performansı karşısında yorumsuz kaldım...
Bu bir maçta olabilir, söylenebilir. Ama bu yorum hakkında çok da yorum yapmak istemiyorum. İstiklal Marşı'nın hazırlanmış biçimleri var. Keşke böyle bir marş kullansalardı. Marşlar, belli kurallar içinde söylenmeli. Muhteşem bir koro eşliğinde seslendirilmeli. Solo da söylenebilir ama Hadise'nin performansı  karşısında yorumsuz kaldım.

CAHİT BERKAY

Belden aşağı kritik yapmak Hadise'ye haksızlık olur...
Notaları doğru veriyor ama kaydırma yapmış. ABD marşı, Amerika'da spor müsabakalarından önce bir solist tarafından seslendirilir. Buna benzer bir çalışma yapmak istemişler. Hadise'nin yaptığı işe çok bağnaz bakmamak gerekir. Sadece yaptığı hafif kaydırmalar yadırganabilir. Ama çok tutucu davranmamalıyız. Kıza belden aşağı eleştiriler yapmak haksızlık. Askeri bir disiplinde söylemek şart değildir. Bir yorum getirmiş buna da öldürücü darbe vurmayalım. Eğer arkasında bir bando olsaydı onun disiplinine girer ve ortaya daha iyi söylenmiş bir çalışma çıkabilirdi. Marşı söylerken yaptığı kaymalar çok ölümcül hatalar değildir. Bir de şu konu var; 77 milyondan operacıları çıkarırsak kaç kişi orada solo olarak bu marşı söyleyebilir ki?

İzzet Öz

İlkokul çocukları da böyle söylüyor...
İstiklal Marşı'nın genelinde detoneler vardır. Müzikal olarak marşı detone söylemek zorundasınızdır. Bir topluluk olarak bir araya geldiğimizde bile her kafadan bir ses çıkar. Hadise, marşı bozuk olarak yorumlamış. İlkokul çocukları da böyle söylüyor. Kızcağız iyi niyetli olabilir ama ben Hadise hakkında bile daha fazla düşünüp, ona zaman ayırmak istemiyorum.

Atilla Özdemiroğlu

Normal şarkıda bile detone oluyor...
Performansını izleyemedim. Onun için bir yorumda bulunmam mümkün değil. Ama bir gün televizyonda canlı olarak izlemiştim. Çok fazla detone olmuştu ve beni şaşırtmıştı.

Tepkiler çığ  gibi büyüdü

Hadise'nin İstiklal Marşı'nı yorumlamasının ardından internette yapılan eleştiriler de çığ gibi büyüdü.

l Ritm, ölçü hak getire. Dinlediğim en kötü İstiklal Marşı yorumlarından biri.
l Opera, soul, Türk Sanat Müziği kombinasyonu olmuş.
l My Heart Will Go On tadında bir şey olmuş.
l Hadise'nin futbol maçında  ne işi var? İlk 5 dakika onu da oynatsaydınız bari.
l Sonuna doğru iyice zenci gırtlağına bağlamış.
l Mehmet Akif Ersoy'un kemiklerini sızlatan bir hadisedir.
l Hiç de güzel seslendirememiş. Birçok yerde detone olmuş, 'e' harflerini de açık söylemiş.
l Marş gibi olmamış, cover yapmış gibi olmuş, albümünden bir şarkı gibi sanki.
l Hadise asker olsaydı, askerliği bitmezdi.

Onlar da seslendirdi

Pop Müziğin güçlü kadın vokallerinden Işın Karaca, iki yıl üst üste Formula 1'in açılış törenlerinde İstiklal Marşı'nı seslendirmişti. Yanlış okuduğu için eleştirilen Karaca, 'Birkaç densiz insandan aldığım -yakışmadı, yanlış okudu- gibi eleştirileri hiç kaale almıyorum. Yakışmadı diyenin Türkiye'de işi yok!' demişti. Sertab Erener de yine Formula 1 açılışında İstiklal Marşı'nı seslendirmiş ve sözlerini karıştırarak yanlış okumuştu.