Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı'nın 30'uncusu İstanbul'da yapıldı. 24-26 Kasım tarihlerinde İstanbul Conrad Otel'de yapılan toplantı sonunda Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İlişkiler Genel Müdürü Philippe Boillat ortak bir basın açıklaması yaptı. Boillat, konuşmasında hakim bağımsızlığına vurgu yaparak, "Yargıçların, savcıların sorumluluğunun bilincinde olmaları gerekmektedir. Onların bağımsızlığı ve tarafsızlığı asıl adalete yol gösterecek olan unsurlardır. Her bir hakimin kendi başına bağımsız olması her türlü etkiden uzak olması her şeyden evvel korumayı görev olarak üstlendiği topluma yardım açısından önemli." diye konuştu. Teknolojik ilerlemelerin büyük ölçüde yargı sistemlerine yerleştirildiğini ifade eden Boillat, yargı etkinliği açısından, kaliteli kararların makul bir süre içinde verilebilmesi ve bunların adil bir şekilde, verilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılması gerektiğini aktardı. AİHM tarafından bazı duruşma süreçlerinin çok uzaması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yolunda kararlar verildiğini hatırlatan Philippe Boillat, AİHM'nin yükünü hafifletmek ve etkinliğini muhafaza edebilmek amacıyla bu konunun dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Cezanın infazının da yargının önemli bir konusu olduğunu aktaran Boillat, cezaevlerinin aşırı kalabalık olmasının buna engel olduğunu belirtti. Boillat, konferansta, alternatif cezaların, özellikle denetimli serbestlik konusunun yaygınlaştırılması ve yabancı uyruklu hükümlülerin transferi konusunda yeni bir açılım, yeni bir protokol gerektiği konusunun ele alındığını dile getirdi.




Adalet Bakanı Sadullah Ergin de konferans kapsamında son iki gün içerisinde, "Üçüncü Milenyumda Adaletin Modernizasyonu" başlığı altında "Şeffaf ve etkin adalet" ve "Günümüz Avrupa'sında cezaevleri" konularında çalıştıklarını söyledi. Ergin, uzun oturumlar sonucunda bir kez daha, bütünün parçalarının toplamından daha büyük olduğunun, ortak anlayış, ortak inanç ve ortak çözümlerle ortak sorunların üstesinden gelineceğinin idrakine vardıklarını vurguladı. İki gün sonunda kabul ettikleri nihai karar bildirilerinin bu ortak çözümlerin en iyi örneklerini teşkil ettiğine inandığını söyleyen Ergin, konferansın verimli ve faydalı geçtiğini ve bu alandaki çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağını belirtti.

Gazeteci davaları için çalışmamız sürüyor

Bakan Ergin, Ergenekon davalarını takip eden gazetecileri baskı altına alan binlerce dava ve soruşturmayı yakından ilgilendiren yasa değişikliği konusunda da müjde verdi. Yeni düzenlemenin çalışmasının devam ettiğini belirten Ergin, "Ümit ediyorum ki basın çalışanlarını tatmin edecek bir sonuç elde etmek için çaba sarf ettiğimizi söylemek istiyorum. Çok az sabır. " dedi.
 



Zaman