Olay, 3 Eylül 2018'de saat 22.00 sıralarında, İsmil Mahallesi'ndeki tek katlı evde meydana geldi. Kar maskeli kişi, kapısı açık olan Büyükşen çiftine ait eve girdi ve emekli memur Metin Büyükşen ile eşi Necla Büyükşen'e ateş etti. Evde bulunan çiftin kızları Büşra Büyükşen (24) de saldırganın dipçik darbesiyle baygınlık geçirdi. Ölü gibi davranan ve daha sonra yatak odasının penceresinden atlayıp, yoldan geçen komşularının aracına binen Büşra Büyükşen, jandarmaya giderek olayı anlattı. Eve gelen jandarma ekipleri, Necla- Metin Büyükşen çiftinin cansız bedenlerini buldu.

İLK ÖNCE MİHR ANLAŞMAZLIĞI SANILDI 

Olayın ardından başlatılan soruşturmada ilk etapta Büyükşen çiftinin oğlu Uğur ve gelini Betül Büyükşen arasında daha önce yaşanan mihr tartışması nedeniyle öldürülmüş olabileceği üzerinde duruldu. Bu doğrultuda Uğur Büyükşen, eşi Betül Büyükşen ile Betül Büyükşen'in ailesi ve yakınlarından gözaltına alınanlar oldu. Daha sonra gözaltına alınan şüpheliler, serbest bırakıldı.

KOMŞU AİLE YERİNE BÜYÜKŞEN ÇİFTİ ÖLDÜRÜLDÜ 

Soruşturma kapsamında Büyükşen çiftinin, yanlışlıkla öldürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde de duruldu. Soruşturmayı derinleştiren ekipler, çiftin komşularının evli olan oğulları Hüseyin K. ile Esra T.'ın, bir süre ilişki yaşadığını ve ayrıldığını belirledi. Esra T.'ın da ayrılma nedenleri olarak Hüseyin K.'nin anne ve babasını sorumlu tuttuğu tespit edildi. Esra T.'ın, Hüseyin K.'nin annesi M.K. ve babası M.K.'yi öldürtmeye karar verip, Abdullah B.'i azmettirdiği belirlendi.

13 Temmuz 2021'de düzenlenen operasyonda Esra T., sevgilisi Abdullah B. (47) ve bu çiftin aynı mahallede temasa geçtiği Zekeriya O. (40) ile kuzeni Mustafa O.'in de aralarında bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler Abdullah B., Esra T., Zekariye O. ve Mustafa O., çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Tutuklulardan Mustafa O., 17 Ağustos 2021'de cezaevinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yaşamını yitirdi. 'Kasten öldürmeye yardım etme' suçundan tutuklu bulunan Zekeriya O. de tutukluluk süresine itiraz etti ve 4 Şubat'ta tahliye edildi.

ÖNCE AFGAN ÇOBAN SONRA GÜVENLİK GÖREVLİSİ TUTUKLANDI

Olayın azmettiricisi olduğu ileri sürülen Abdullah B.'in, o dönem çiftliğinde çobanlık yapan ve daha sonra Konya'dan ayrılarak Ankara'ya giden Afgan uyruklu Abdulhamid U., 'kiralık katil' olduğu iddiasıyla tutuklandı. Soruşturma sürerken, U. 22 Ekim 2021'de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Yine soruşturma kapmasında gözaltına alınan ve Çumra'da Selçuk Üniversitesi'ne ait bir tesiste güvenlik görevlisi olarak çalışan Ertuğrul Ç. (47), çıkarıldığı mahkemece 22 Nisan 2022'de tutuklandı.

EYLÜLDE HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLAR 

Çifte cinayet ile ilgili hazırlanan iddianame, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk kez 21 Eylül'de hakim karşısına çıkacak tutuklu sanıklardan Esra T., Abdullah B., Ertuğrul Ç. ile tahliye olan Zekeriya O. hakkında 'tasarlayarak adam öldürme' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 'nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından ayrıca 3'er yıla kadar yargılanmaları talep edildi. Ertuğrul Ç. hakkında ayrıca Büyükşen çiftinin kızları Büşra Büyükşen'i yaraladığı için de 'basit yaralama' suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

ÖLÜ NUMARASI YAPIP KURTULAN BÜŞRA, KATİLİ TEŞHİS ETTİ

128 sayfalık hazırlanan iddianamenin ise ayrıntıları ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında aralarında Büyükşen çiftinin aile üyeleri ile Abdullah B.'in çiftliğinde çalışan Afgan çobanların da aralarında bulunduğu 97 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildi.

Büyükşen çiftini öldürdüğü ileri sürülen Ertuğrul Ç.'i, olay günü ölü numarası yapıp, kurtulan Büşra Büyükşen'in teşhis ettiği belirtildi. Büşra Büyükşen ifadesinde, "Boyu, kilosu, fiziki yapısı, kollarındaki kıl oranı, göz yapısı, göz rengi, göz kapakları ve göz altındaki torbalar itibarıyla evimize girerek, babama ateş eden ve arka odada göz göze geldikten sonra elindeki tüfeğin dipçiğiyle kafama vurarak beni yaralayan şahıstır. Bu şahsı kesin olarak teşhis ediyorum" dedi.

KARIŞTIRILAN ADRESLER UYDU FOTOĞRAFLARI İLE ANLATILDI 

İddianamede, Esra T.'ın, evli olan Hüseyin K. ile yaşadığı ilişkinin sona ermesinden sorumlu tuttuğu Hüseyin K.'nin annesi M.K. ve babası M.K.'yi öldürtmeye karar verip, Abdullah B.'i azmettirdiği belirtildi. Hüseyin K.'nin anne ve babasının evi ile Büyükşen çiftinin evinin nasıl karıştırıldığı uydu fotoğraflarıyla detaylı olarak anlatıldı. Esra T.'ın, Zekeriya ve Mustafa O.'den aldığı adres tarifini Abdullah B. ile paylaştığı belirtildi. Esra T.'ın ifadesinde "Zekeriya O.'den Hüseyin K.'nin İsmil Mahallesi'nde ikamet ettiği babasının evinin adresini istedim. En son olay günü yapmış olduğum görüşmede, 'Köye girdikten sonra camiyi arkana alacaksın, solundaki ev Hüseyin K.'nin babasının evi' dedi. Ben de bu adresi Abdullah B. ile olay günü paylaştım" dedi. Yine iddianamede Büyükşen çifti ile Hüseyin K.'nın annesi ve babasının fiziki benzerlikleri anlatıldı. Hüseyin K.'nin çalıştığı iş yerine ait hafif ticari araç ile öldürülen Metin Büyükşen'e ait aracın benzerliğine de iddianamede yer verildi.

JANDARMAYA GİDİP BÜYÜKŞEN ÇİFTİ OLAYINI SORMUŞ 

İddianamede; soruşturma kapsamında Esra T.'ın çevresindeki kişilerin ifadelerinin alınmasının ardından Abdullah B.'in, daha önce bir olayla ilgili tanıştığı jandarmadaki görevliye, cinayete sevgilisinin karışıp, karışmadığını sorduğu belirtildi. İddianamede; B.r'in ilk kez burada öldürülme olayını dillendirdiği ve kendisinin olayın dışında gibi göstermek istediği yönünde çabalara girdiğine yer verildi.

OLAY SAATİ ARKADAŞLARI İLE MANGAL YAPMIŞLAR 

İddianamede, Esra T. ve Abdullah B.'in, olay saatinde, başka bir yerde bulunduklarına yönelik şahitlik etmeleri için cinayet zanlısı olarak tutuklanan Ertuğrul Ç.'in çalıştığı Apa Mahallesi'ndeki Selçuk Üniversitesi'ne ait sosyal tesiste arkadaşlarıyla 'mangal' organizasyonu yaptıklarının anlaşıldığı belirtildi. Mangal yapıldığı sırada Esra T., Abdullah B. ve Ertuğrul Ç.'in bir ara gözden kaybolduğu anlatıldı. Esra T., ifadesinde şunları söyledi:

"Saat 20.00'den bir-iki saat sonra Abdullah B., benim sırtımı sıvazladı. 'Sen rahat ol, o ismi hallettim. Ben öldürttüm. Bu saate kadar sahipsizmişsin. Bundan sonra ben varım' dedi. Bunu kimi kastederek söylediğini bilmiyorum. Ben ona 'Sen aslansın, yaparsın' dedim."

'HAKİM İLE SAVCININ AĞZI BAĞLANSIN' 

İddianamede Esra T.'ın tutuklu bulunduğu cezaevinden ailesiyle yaptığı telefon görüşmelerine de yer verildi. Telefon görüşmelerinde Esra T.'a, ailesi tarafından cezaevinde olayla ilgili herhangi bir kimseye bildiklerini anlatmaması, dinlenebileceği ihtimali nedeniyle her şeyi telefonda konuşmaması gerektiği yönünde telkinlerde bulunulduğu belirtildi. Esra T., yine yaptığı başka telefon görüşmesinde; annesi D.T.'ye ölen bir kişinin çenesine bağlanan bezi alıp, mahkeme günü 'Hakimin ağzı bağlansın, savcının ağzı bağlansın' diyerek dua etmesini söylediği belirtildi. Esra T.'ın görüşmenin devamında, '3 kez bağlayıp açacaksın' diyerek annesine batıl inançlar doğrultusunda telkinlerde bulunduğu da aktarıldı.