Şanlıurfa KCK/TM davasına Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Aralarında BDP Şanrlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 28 sanığın yargılandığı davayı BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk de izledi. Daha önce savcının açıkladığı esas hakkındaki görüşü için söz verilen tutuklu milletvekili İbrahim Ayhan ve diğer 2 sanık Kürtçe, 1 sanık ise ana dili olan Arapça savunma yapmak istediklerini söyledi. Mahkeme Kürtçe ve Arapça savunmaya izin vermezken, avukatlarına söz verdi. Avukatlardan Mustafa Özer, sanıkların Türkçe bildiklerini ancak, kendilerini iyi anlatmak için ana dilleri ile savunma yapmak istediklerini, yargıdan Türkiye'nin önünü açıcı bir tavır sergilemelerini istedi. Bugün gazetelerde çıkan ve 4'üncü Yargı Paketi'nde yer alması beklenen ana dille savunma ile ilgili gazete haberlerini de mahkeme heyetine gösteren avukat Özer, "Adalet Bakanlığı'nın konu ile ilgili çalışmaları var. Sanıklar savunma yapmadan esas hakkındaki savunmaya geçmemiz doğru değildir" dedi.

Tutuklu Milletvekili İbrahim Ayhan'ın avukatı Meral Danış Beştaş ise, müvekkilinin savcının esas hakkındaki görüşünde 'KCK Şanlıurfa İl Sözcüsü' olarak gösterildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Müvekilim KCK değil, BDP il başkanlığı yapmıştır. Şimdi de binlerce insanın iradesi ile milletvekili olmuştur. İl başkanı iken yaptığı bütün faaliyetler KCK faaliyetleri olarak gösterilmiştir. Ayhan Milletvekili olmadan iddia edilen fiilerin hepsini yapmıştır, ancak tutuklanmamıştır. Ne zaman KCK operasyonları başlamış müvekilim o zaman tutuklanmıştır. Tutuklu vekilin tahliyesi toplumsal barışı için katkı olacaktır. Size istediğiniz teminatı verelim 2 yıl 1 aydır tutuklu olan vekili tahliye edin. Bir yere kaçmayacak sadece TBMM'de yasama faaliyetlerine katılacaktır. Tutuklu gerekçenizi belirtmenizi istiyoruz."

Mahkeme heyeti, avukatların savunmalarından sonra sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu bildirerek bu gerekçe ile tahliye istemlerini reddederek duruşmayı erteledi. 



Cnn Türk