Yargıtay üyeleri arasında geçen ve Erzincan Ergenekon davasının üzerinin örtülmesi tüm sanıklarının da tahliye edilmesiyle ilgili konuşmalar yüksek yargıyı sarsmaya başladı. Ergenekon iddianamesinde “Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün yüksek bürokrasiden eleman kazanma toplantısı” olarak nitelenen Kent Otel Toplantıları’nın müdavimlerinden olduğu ortaya çıkan Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan’ın başrolde olduğu ses kayıtlarında konuşulanlar hukukçular tarafından “Terör örgütüne yardım ve yataklık” suçu kapsamında değerlendiriliyor.

Aktan’ın üçüncü ses kaydında ise “Ergenekon Silahlı Terör Örgütü” iddiasıyla sürdürülen yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün’e tutuklu sanıkların tahliye edilmesi için yapılan baskı anlatılıyor. Yargıtay Üyesi Aktan’a ait olduğu iddia edilen kişi Başkan Şengün’e tutuklu sanık Emin Gürses’i tahliye etmesini söylediğini anlatıyor. Aktan ses kaydında şu şok itiraflarda bulunuyor: “Emin Bey çıktı mı? Çıktı. Söyledik burada Köksal’a, ne tutuyorsun bu adamı.”

BAŞKAN SÜREKLİ TAHLİYE İSTİYOR

Emin Gürses’le tahliye olduktan sonra da görüştüğünü anlatan Aktan şöyle konuşuyor: “Tahliye olduktan sonra Rizeli bir bakkaldan telefon numarası aldım oraya girdim, telefon kullanmıyormuş ama eski kabadayılığı yok. Attılar içeriye çıkardılar diyor. 3 tane de kitap yazdım yayınlasınlar dedim hocam onu. Gene atarlar dedi. Sende dedim, laik bir çocuksun, insansın dedim, boş ver dedim, böyle şeyler olur.”

“Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi olmak” suçundan tutuklu yargılanan Doç. Dr. Emin Gürses, geçtiğimiz Ocak ayında tahliye edilmişti. Ergenekon Mahkemesi’nin başkanlığını yapan Köksal Şengün, son dönemde 30’dan fazla tutuklu sanığın tahliye edilmesini istemesiyle dikkat çekmişti.

VARAN 1

Yargıtay’a getirdik mi bu işi bitiririz

İnternete ilk önce Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan ile İlhan Cihaner’in yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker arasında geçtiği iddia edilen bir görüşmenin ses kaydı düştü. Aktan ile Ülker, Erzincan Ergenekon davası kapsamında 1 numaralı sanık 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in ifade vermeye niye gitmediğinden, Başsavcı İlhan Cihaner’in davasının Yargıtay’a alınıp nasıl üzerinin kapatılacağına kadar şok konuşmalar geçiyor. Eser Ülker, ses kayıtlarının sorulması üzerine “Okumadım, bilmiyorum” demişti. İşte o ses kaydından satır başları:

BİZİMKİNİ TUTUYOR GENELKURMAY

• Generalim (Orgeneral Saldıray Berk) nasıl, morali iyi mi?

• Beni görünce iyi oldu. Dedim ki duruşmaya yetişemezsin. Şimdi bir rapor al dedim istirahatli ya bir görev çıkarttır. ‘Ben dedi söylerim görev de çıkartırım.’ Bizimkini iyi tutuyor Genelkurmay.

CİHANER NASIL KURTARILACAK?

Kayıtta Başsavcı İlhan Cihaner’i kurtaracak senaryo da şöyle dile getiriliyor:

• Zaman kalmadı bu hafta orası (Erzurum 2. Ağır Ceza) bir karar verecek.

• Ben o zamana kadar Başsavcımla (Cihaner) da görüşeyim.

• Ayın ikisini bekleyelim. İnşallah gücü yetecektir.

• Bu davayı buraya (Yargıtay’ı kastediyor) getirdik mi biz bu davayı bitiririz.

ERZURUM’A BASKI YAPARIM

• Şimdi Erzincan duruşmayı sırnaştırabilir mi 3-5 güne... HSYK bağımsız hareket etmese bunları bitirmiştik. Zaten ben de duruşmaya gideceğim. Ona meydan vermeyeceğim.

• O zaman sürekli devam ederim gece gündüz. Baskı uygulayacaksınız mahkemeye. Yapacak bir şey yok İlhan, 14 Mayıs’a kadar yatacak. 14 Mayıs’ta dosya gelir.

AHMET ERSİN’E UZAK DUR DEDİM

Ahmet Ersin’e (CHP Milletvekili) haber gönderdim sen bu işlerle uğraşma diye. O da diyor ki pijama götürdüm. Yav bırak.

UYUŞMAZLIĞA GİDERSE KÖTÜ

• Ben şimdi Ersan’la (11. Ceza Başkanı) görüşeceğim. Mayıs’ın 4’ünden önce isteyeceğim. Sen şunu böyle 20-24’üne koy diyeceğim. Bu süreçte eğer bir sıkıntı olursa uyuşmazlığa o zaman gideriz.

• Götüremeyiz. (...) Uyuşmazlıktan geçmez kemikleşirse sıkıntı çıkar. Kötü olabilir hepsini tahliye edeceğiz.

OKTAY KUBAN İYİ ÇOCUK

• İstanbul’daki Oktay Kuban çok iyi bir çocuk. Basıyor ortaya bakıyor ‘Delil yok’ diyor. Ayağa kalkıyor ‘Geri çıkarın’ diyor.

VARAN 2

Seni Yargıtay’a başkan yapalım

Cihaner’i yargılayan hakime Erzincan Ergenekon davasının kapatılması karşılığı Yargıtay Başkanlığı koltuğu teklif edilmiş

• İnternete düşen ve yalanlanmayan ikinci ses kaydının Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi Fatih Arkan arasında geçtiği iddia edildi. Ses kaydında Cihaner’i yargılayan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ülker’e davanın üzerini kapatması için Yargıtay Başkanlığı teklif edildiği anlatılıyordu. İşte o ses kaydından satır başları:

SIZMA OLMASA ÇOK İYİ GİDİYORDU

Aktan olduğu iddia edilen kişi, duruşmadan önce 1 Nisan 2010 tarihinde star dahil bazı gazetelerde ‘Cihaner’i kurtarma operasyonu’ ile ilgili çıkan haberlerin planları aksattığını, bu durumdan rahatsız olduğunu belirterek, İlhan Cihaner’i yargılayan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker’e dosyayı Yargıtay’a alıp üzerini kapatması karşılığında Yargıtay Başkanlığı teklif edildiğini anlatıyordu.

BAŞKANLIK İÇİN 3 ADAY VAR

Aktan’a göre Yargıtay Başkanlığı için 3 isim sayıyor ve hepsiyle ilgili beklentilerini şöyle açıklıyor: “Ersan Ülker’e dedim; bunu yaparsan Yargıtay başkanısın. Üç adaysınız Abdurrahman Yalçınkaya, Kadir Özbek (HSYK Başkanvekili) ve sen. Kadir’e de söyledim. Yapmazsan üç tane adamsınız. Bunu yapan geçer.”

Konuşmada Aktan ve Arkan, 11. Ceza dairesinin neden kendi istediklerini uygulamak zorunda olduklarını şöyle anlatıyorlar: “Kubilay Taşdemir (11. Ceza Üyesi) Başsavcı Vekilliğine aday. İstiyorsa bu işi yapmak zorunda. İdris’le (Çobanoğlu-Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi) de konuştum.”

BAŞSAVCI YALÇINKAYA KORKUYOR

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti hakkında bir kapatma davası açabileceği de konuşulurken, Aktan “Yalçınkaya beni içeri alırlar diye korkuyor. Dedim Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı içeri alınırsa bitti demektir. Bu makama gelmiş birisi korkar mı? Bir yerlere gelmek istiyorsan korkmayacaksın” diyor.

Aktan da kendisini ‘montaj’la savundu

Yargıtay Üyesi Hamdi Yaver Aktan, internete düşen ses kayıtlarıyla ilgili Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu’na şikayet dilekçesi verdi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulundu. Aktan, kayıtları ‘kurgulayanların’ tespit edilmesini ve cezalandırılmasını istedi. Aktan’ın avukatı Uğur Erhan Dinçer, ses kayıtlarının, Aktan’ın değişik zaman ve mekanlarda yaptığı konuşmalardan kurgulanarak oluşturulduğunu, müvekkilinin ses kayıtlarında geçen bazı kelimeleri hiç kullanmadığını iddia etti.

VARAN 3


‘Bana hiç kimse talimat veremez’

Ergenekon hakimi Köksal Şengün, ses kaydındaki talimatla Emin Gürses’i tahliye ettiği iddiasını yalanladı. Yargıtay Üyesi Hamdi Yaver Aktan’ı tanıdığını ifade eden Şengün “Bana kimse talimat veremez. Ben mesleğim gereği bu Yargıtay üyesini ve onun gibi onlarcasını tanırım. Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay’a gittiğimde görüşürüm. Hakim öyle şey konuşur mu? Ben 60 yaşındayım, 35 yıldır bu mesleği severek yapıyorum. Çocuklarım ailem dışında en çok sevdiğim şey mesleğimdir” dedi.

‘ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM’

Gazetecilerin “Aktan hakkında bir yasal işlem yapacak mısınız?” sorusuna “Hayır, kimseyle uğraşmam. Ayıp yapana aittir, kim yaptıysa ayıbı ona aittir” diye konuştu. ‘’Benim kimseyle kavgam yok, ama bana kimse gözdağı veremez. Ucuza pabuç bırakmam ben’’ diyen Şengün “Tahliye kararları heyet tarafından alınıyor. Bakın ben kaç kişinin tahliyesini istiyorum, çıkabiliyorlar mı? Öyle olsaydı herkes tahliye olurdu. Bunlar kötü şeyler” dedi. • AA