Kosova Anayasa Mahkemesi Başkanı Enver Hasani'nin davetlisi olarak Priştine'de bulunan Haşim Kılıç, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) desteğiyle inşa edilen Kosova Anayasa Mahkemesinin duruşma salonunun açılışını yaptı.

Duruşma salonunun Kosova Anayasa Mahkemesi yargıçlarının modern bir alanda çalışma yapmaları açısından önemli olduğunu belirten Kosova Anayasa Mahkemesi Başkanı Enver Hasani, Türkiye Anayasa Mahkemesine ve TİKA'ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Haşim Kılıç da açılıştaki konuşmasında işbirliğinin, hukukun üstünlüğüne destek olmayı hedeflediğini belirterek, Kosova Anayasasında yargıçların güvenliği, yargının bağımsızlığı gibi temel hükümlerin yer almasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Haşim Kılıç, gazetecilerin Türkiye'deki Anayasa değişikliği paketiyle ilgili sorusunu yanıtlarken de paketin Mecliste kabul edilmesinin ardından dava açma yetkisi olanların Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunabileceklerini vurgulayarak, “Başvuru gelirse mahkeme de görevini yapar” diye konuştu.

Yaklaşık 50 bin avroya mal olan duruşma salonunun açılış törenine, Kosova Adalet Bakanı Haki Demolli, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, TİKA Kosova Koordinatörü Kürşat Mahmat ile çok sayıda konuk katıldı.

Bu arada heyetler arası görüşmeler sırasında, Türkiye ve Kosova anayasa mahkemeleri arasında işbirliğini öngören protokol imzalandı.

Haşim Kılıç ve beraberindeki heyet Kosova Anayasa Mahkemesindeki temaslarının ardından, Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ve Başbakan
Yardımcısı Hayredin Kuçi ile görüştü.

Priştine'nin yakınlarındaki Sultan I. Murat Türbesi'ni ziyaret eden Kılıç, Türklerin yoğunlukta yaşadığı Prizren ve Mamuşa kentlerinde de temas ve incelemelerde bulunacak.

AA