Hakimler ve Savcılar Yüksek Ku-rulu'nun (HSYK) Ergenekon'u soruşturan Erzurum cumhuriyet savcılarının yetkisini kaldırmasına bir tepki de Karadeniz Demokrat Avukatlar Platformu'ndan geldi. Karadeniz Bölgesi'ndeki 8 baro mensubu 300 avukat, Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na HSYK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, derin ilişkileri ortaya çıkarmak için harekete geçen bazı hâkim ve savcıların yüksek yargı tarafından engellendiğini söyledi.

Avukatlar Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısı ile ortak bir açıklama yaptı. Türkiye Barolar Birliği Trabzon Delegesi Avukat Osman Çıtlak, Türkiye'nin hukuk devleti olmasının önündeki engelleri kaldırma konusunda önemli bir soruşturma yürüten Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırılmasının gerekçelerinin hukuka uygun olmadığını belirtti. Çıtlak, bu nedenle Demokrat Avukatlar Platformu olarak HSYK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Yetkileri kaldırılan savcıların savunmalarının alınmadığı, haklarında inceleme başlatılmadığı ve en önemlisi yapılan gözaltı ve arama kararlarının mahkeme kararı ile yapıldığının dikkate alınmadığını vurgulayan Çıtlak, şöyle devam etti: "Yeni görevlendirilen savcıların özel yetkisi kaldırılan savcıların topladığı deliller ile iddianame düzenlemeleri ve iddianamenin mahkeme tarafından kabulü de yetkisi kaldırılan savcıların işlemlerinin hukuka uygunluğunu göstermektedir."

Çıtlak, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in mahkeme kararının icrası esnasında şüpheli Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nı telefonla aramasının dikkat çekici olduğunu dile getirdi. Bu durumun Anayasa'nın 138. maddesine aykırı olduğunun altını çizen Çıtlak, "HSYK, Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcılarının özel yetkilerini kaldırarak aynı durumda olan hâkim ve savcılara fiilen talimat vermiştir. Bu sebeple artık suç işleyen kimsenin kimliğine, makamına bakılacak, HSYK üyelerinin tepki göstermeyeceği kişiler için işlemler devam ederken, aksi durumda olanlar için soruşturmaya devam edilemeyecektir." ifadelerini kullandı. HSYK üyelerinin eylemlerinin Türk Ceza Kanunu (TCK) 277. maddede belirtilen yargı görevini etkileme ve TCK 257. maddede düzenlenen görevi kötüye kullanma suçlarını oluşturduğuna değinen Çıtlak, "HSYK üyeleri soruşturma aşamasında ani ve sansasyonel bir kararla özel yetkili cumhuriyet savcılarının görevlerine son vererek, yerlerine görevlendirilecek cumhuriyet savcılarını ve kovuşturma aşamasında davaya bakacak hâkimleri etki altına almıştır. Ayrıca hakkında disiplin soruşturması yapılmamış kimseler hakkında ceza tayini görevi kötüye kullanmaktır." diye konuştu.  Zaman