ANKARA - 12 Eylül'de referandumla üye sayısı artırılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için yapılan seçimlerin ardından başlayan tartışmalar bitmiyor.

Adalet Bakanlığı müsteşarlarının aday olması ve seçilmesi üzerinden gerçekleşen tartışmalarda bugün yeni bir adım atıldı.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu ve seçimlerin iptali için dava açtı.

Yargıtay'daki İlhan Cihaner'in duruşmasını izleyen Eminağaoğlu, duruşma çıkışında gazetecilere açıklama yaptı.

Eminağaoğlu, ''Ortada açık bir maddi vaka vardır. Bir karine hali vardır. Seçimden günler öncesinde varolduğu iddia edilen ve yalanlanan bir liste, bütünlük içerisinde sandıktan bir liste halinde çıkmıştır. Bu asla göz ardı edilemez maddi gerçekliktir'' diye konuştu. (ntvmsnbc)

"HSYK seçimleri iptal edilmezse AİHM'e başvuracağım"

YARSAV kurucu başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK üyelikleri için yapılan seçimin iptal edilmesi için YSK'ya başvurduğunu açıkladı. Eminağaoğlu ayrıca, YSK tarafından seçimlerin iptal edilmemesi durumunda ise AİHM'e başvuruda bulunacağını söyledi.

YARSAV kurucu başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK üyelikleri için yapılan seçimin iptal edilmesi için YSK'ya başvurduğunu açıkladı. Eminağaoğlu ayrıca, YSK tarafından seçimlerin iptal edilmemesi durumunda ise AİHM'e başvuruda bulunacağını söyledi.

Eminağaoğlu, Yargıtay'daki İlhan Cihaner'in duruşmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve "tam kanunsuzluk hali" nedeniyle HSYK seçimlerinin tüm yurtta iptali için YSK'ya dün başvuruda bulunduğunu açıklamıştı. Eminağaoğlu'nun seçimlerin iptali istemiyle YSK'ya verdiği dilekçesinde, şu hususlara dikkat çekti:
"Tam kanunsuzluk demek, seçim hukukunda seçimlerin demokratik kurallar çerçevesinde yapılmaması, çok açık evrensel kuralların ihlal edilmesi ve açıkça yasaya aykırı emredici kuralların yerine getirilmeme durumunda söz konusudur. YSK bile bunu re'sen gözetme durumundadır. Tam kanunsuzluk hallerini 3 gerekçeye dayandırdım. Gerekçelerden bir tanesi birleşik oy pusulalarının hukuka uygun basılmamasıdır. Pusulalarda sadece kişilerin isimleri yazılıdır. Aynı adı taşıyan kişiler de vardır. Hiçbir seçmen hiçbir adaya ulaşamadığı sadece, internete konulan özgeçmişlere erişilebilmektedir. Böyle bir ortamda, adayların hiçbir şekilde hiç bir tanıtıcı işaretlerinin yer almadığı birleşik oy pusulası ile seçim yapılması hukuka aykırılıktır. Oy pusulalarında resmi dahi bulunmayan adaya, oy istenmesi de çok manidardır.

Daha önce kamuoyunda Adalet Bakanlığının listesi olarak adlandırılan bir listenin varlığı ortaya atılmış, bu liste de bakanlık tarafından yalanlanmıştı. Bakanlık bürokratların da yer aldığı o liste, sandıktan ilk 16 olarak çıkmıştır. Yalanlanan bir listenin bütünlük olarak çıkması çok açık maddi bir gerçekliktir. Seçimden önce hiç kimse böyle bir listenin bulunmadığını ya da o liste içerisinde olmadığını ortaya koymamıştır. Gizlilik içerisinde bir faaliyet yürütülmüştür. Bu da seçimlerdeki eşit rekabet olgusunu açıkça ihlal etmiştir. Seçimler yargı denetimi altında yapılır kuralı anayasal bir kuraldır.

HSYK seçimlerini iptal istemine CHP'den destek

Bir diğer gerekçe olarak da aday ve seçmen listelerinin Anayasa'ya uygun oluşturulmadığı konusudur. Çünkü yapılan değişiklikte 1. sınıf hakim ve savcıların aday olabileceği ve oy kullanabileceği belirtilmiştir. Anayasa'da adli ve idari yargı vurgusu yapılanlar meslekte olanlardır. Kürsüde olanlardır. Bu açıkça ortaya konulmuştur. Seçmen listeleri anayasanın ilgili maddelerine göre hazırlanmamıştır. Buda tam kanunsuzluk halidir. Özellikle yalanlanan bir listenin ortaya çıkması söylediğim gibi maddi bir gerçekliktir. Bu gerçeklik olarak ortaya çıkmıştır. Bu bir karine durumu olduğu için bunun aksinin hukuk kurallara göre karşı tarafça o listede olanlarca ispatlanması gerekmektedir."

-YSK HAFTASONU İNCELEMEYE ALABİLİR-

Öte yandan, HSYK üyeliklerine seçilenlere pazar günü mazbatalarının verileceği ve bu nedenle de YSK'nın haftasonu aralıksız çalışıp HSYK seçimlerinin iptal istemini karara bağlaması bekleniyor.
Eminağaoğlu ayrıca, YSK tarafından seçimlerin iptal edilmemesi durumunda ise AİHM'e başvuruda bulunacağını söyledi.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)