Olay, "HSYK'nın seçilmiş üyeleri" adına yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

Buna göre, kurul bugün olağan gündemini görüşmek üzere üye tam sayısıyla toplandı.

Toplantı başladığında kurul üyesi Ali Suat Ertosun'un 2010 yılında çıkarılan "2009 yılı güz kararnamesi" taslağında görüşülmeyip geriye bırakılan atama kararnamesi ile 29 Ocak 2010'da gündeme alınıp görüşülmesini istediği ilke kararları ve diğer konulara ilişkin yazılı önergeleriyle yetki kararnamesinin gündeme alınması istemini içeren sözlü önergesinin görüşülmesine geçildi.

Bu sırada Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Kurul Üyesi Ahmet Kahraman, "bu tür önergelerin verilmesine ve görüşülmesine karşı olduğunu, görüşülmesi durumunda toplantıyı terk edeceğini" bildirerek, toplantıdan ayrıldı.

Bu nedenle kurul toplantısı yapılamadı.

Müsteşar neye karşı çıktı?

Kurul Başkanvekili Kadir Özbek, 17 Mart 2010'da Yargıtay üye seçimleriyle emeklilik ve benzeri nedenlerle meslekten ayrılmalar sonucu boşalan yerlerin doldurulması ve daha sonra da ataması yapılanların yetkilerinin belirlenmesi için kararname taslaklarının acilen kurula sunulmasını istedi.

Buna rağmen konu 18 Mart 2010 tarihli kurul gündemine alınmadı.

Açıklamada, "18 Mart 2010 tarihli gündemde kararname taslaklarıyla ilgili maddeye yer verilmemesi ve bugünkü gündemde de bu konunun bulunmadığının görülmesi üzerine 19 Mart 2010 tarihinde hazırlanan önergelerin iç yönetmeliğin 9. maddesi işletilmek suretiyle gündeme alınması istenmiştir. İlgili mevzuat uyarınca toplanan ve çalışmalarını sürdüren HSYK, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Kurul Üyesi Ahmet Kahraman'ın kurul toplantısını terk etmesi nedeniyle gündemindeki konuları görüşememiştir" denildi.

Kadir Özbek'ten açıklama: "Bizi gözden çıkardılar"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek ise Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın bugünkü Kurul toplantısını terk ederek, Kurul'un çalışmasını engellediğini savunarak, "Sanıyorum bizi gözden çıkardılar, bize kararname çıkartmak istemiyorlar anladığım kadarıyla" dedi.

Özbek, HSYK'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. HSYK'nın bugün olağan gündemiyle sabah toplandığını, gündemlerinde yetkilendirme ve tefhim işlemleri ile güz kararnamesiyle ilgili olarak bazı çalışmalar bulunduğunu ifade eden Özbek, mahkeme başkanı ve bir kısım başsavcılıklar için Adalet Bakanlığınca kararname taslağı gönderilmediğini, bu durumu da Adalet Bakanına şifaen bir kaç kez ifade ettiklerini söyledi.

Mahkemelerin hakimlerin yetkilendirilmesine ilişkin kararnameyi beklediğine ve bu kararnamenin gecikmesiyle mahkemelerde yığılmalar olduğuna işaret eden Özbek, son çıkan Çek Kanunu ile asliye ceza mahkemelerinden sulh ceza mahkemelerine devredilen davaların büyük sayıya ulaşmasıyla değişik yerlerdeki adalet komisyonu başkanlıklarının sulh ceza mahkemelerine yeni yetkilendirme yapılması talebinde bulunduklarını anımsattı.

Bu çalışmaların bir an evvel tamamlanmasını için Adalet Bakanlığından kararname taslağını HSYK'ya göndermesini 17 Martta yazılı olarak istediklerini kaydeden Özbek, "Buna da cevap alamadık. Bugün üyelerimizden Sayın Ali Suat Ertosun tarafından, 19 Mart tarihinde verilen 2 önergeyle kararname taslağının görüşülmek üzere Kurul'a getirilmesi ve ilke kararlarıyla ilgili olarak da görüşmelerin yapılabilmesi açısından karar alınması talep edildi. Ancak Bakanlık Müsteşarımız Kurul Üyesi Sayın Ahmet Kahraman, böyle bir önergenin gündeme alınmasına karşı olduğunu ifade etti ve görüşmeleri, toplantıyı terk etti. Toplantı yeter sayımız bulunamadığı için de bugünkü toplantımızı yapamadık. Bunu tutanağa bağladık" dedi.

Özbek, bir gazetecinin "Müsteşar hakkında suç duyurusunda bulunacak mısınız?" sorusu üzerine de "Gereği Kurul'ca değerlendirilecek" yanıtını verdi.

Özbek, bir gazetecinin Adalet Bakanı Müsteşarı Kahraman'ın tavrının nedenini sorması üzerine de "Sanıyorum bizi gözden çıkardılar, bize kararname çıkartmak istemiyorlar anladığım kadarıyla" yanıtını verdi.

Ali Suat Ertosun'un gündeme alınmasını istediği kararnamede Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarının isimlerinin olduğunun ifade edildiğinin söylenmesi üzerine de Özbek, "Öyle şey olur mu? Kararnamenin taslağı gelmedi daha, böyle bir şey söylemem mümkün değil. Olağan güz kararnamesinde yapılamayan, geriye bırakılan kısımların tamamlanmasıyla ilgili" dedi.

Bir gazetecinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sizin dün yaptığınız açıklamaları ağır başlılıktan uzak olarak nitelendirdi ne söylemek istersiniz" diye sorması üzerine de Özbek, "Ne söylememi istiyorsunuz, biz görevimizi yapıyoruz" cevabını verdi.

HSYK'nın anayasa değişikliğine ilişkin çalışmalarını da sürdürdüğünü ifade eden Özbek, detaylı bir inceleme yaptıklarını, çalışmalara yarın da devam edileceğini ve sonuçlanması durumunda yarın öğlenden sonra bilgilendirme yapabileceklerini söyledi. Cnn Türk


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.